Geuzentocht in het Heuvelland

Toen mijn wekradio afliep, keek ik even naar buiten en nam er de buienradar bij. Ondanks de slechte weersvoorspellingen zag het er onverwacht goed uit, geen regen wel wat wind. Daarop reed ik richting het Heuvelland meer bepaald naar Nieuwkerke. Druk was het niet in startzaal ’t Seultje waar de medewerkers van de Heuvellandstappers paraat stonden. Na de gebruikelijke koffie en groepsfoto trok ik de baan op voor de 11 km, kwestie van eventuele regen voor te zijn.

Nieuwkerke is een West-Vlaams dorp en een deelgemeente van Heuvelland. Het is de zuidelijkste deelgemeente van Heuvelland, tegen de grens met Frankrijk en Wallonië in Zandlemig-Vlaanderen en de Zuid-Vlaamse Bergen. In het zuiden van de gemeente liggen de grensgehuchtjes De Seule en Romarin. De gemeente is 1792 ha groot en telt 1627 inwoners (1989).

Veel wandelaars kwam ik aanvankelijk niet tegen maar de landschappen die ik voorgeschoteld kreeg vroegen mijn volle aandacht. Nieuwkerke ligt aan de Leievlakte. Het gebied de Breemeersen bestaat uit laaggelegen en natte maar rijke weilanden, ook wel de Broeken genoemd. Pittige glooiingen en heuvels liggen uitgezaaid in deze woonarme streek in de nabijheid van de West-Vlaamse bergen, o.a. de Kemmelberg was goed te zien ondanks de wazige lucht. Toch was mijn camera druk in de weer met pogingen om er toch wat kleur in te brengen.

Na de controle in de Zwartemolen werden verder idyllische landschappen uit de hoed getoverd. Ik had ogen te kort om vóór, naast en achter mij te kijken om de mooiste beelden te schieten. Ik kwam nog twee bezienswaardigheden voorbij op het grondgebied van Nieuwkerke. De Tombe is een gedenkteken dat opgericht werd ter nagedachtenis van de terechtstelling van drie geestelijken uit Reningelst tijdens de godsdiensttroebelen in de 16e eeuw. Westhof Farm Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.

2020-02-23 Nieuwkerke-184

 

Zo kwam er een einde aan een zeer mooie tocht doorheen Nieuwkerke in het West-Vlaamse Heuvelland. Een dikke pluim voor de organiserende club, alles verliep feilloos, ook het weer zat mee.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere