Krokustocht Wervik

De weersvooruitzichten waren niet bijzonder goed althans wat de namiddag betreft, daarom was ik er tamelijk vroeg bij om vanuit startzaal Oosthove te Wervik van start te gaan voor de organisatie van de Krokustocht van de Wervikse Wandelsportvereniging. Er waren drie lussen ter beschikking, ik opteerde voor de derde (richting Frankrijk) en de tweede (de Balukken), goed voor een kleine 14 km.

Wervik is een West-Vlaamse stad, gelegen langs de Leie aan de grens met Frankrijk. Aan de overzijde van de Leie ligt de Franse gemeente Wervique-Sud. De stad heeft een oppervlakte van 4361 ha en meer dan 18.000 inwoners.

De lus richting Frankrijk ging al over de brug van de Leie. Weldra kwam ik aan de ingang van het domein Dalle-Dumont op La Montagne (‘De Franse berg’).  Het domein is zo’n 13 ha groot. Het bestaat uit een park, bos, vijver en een kasteel, het zogenaamde ‘Wit Kasteel’ (Château Blanc). Het is eigendom van de gemeente. Het ging een 70-tal trappen hogerop, al bij al niet al te zwaar. Ik passeerde een gedenkteken en eens boven kwam ik weldra bij het museum dat kleine landbouwgereedschappen tentoonstelt. De kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis is de parochiekerk. Dan nog een stukje langs de Leie en de lus zat erop.

De lus naar de Balokken  vertrok eveneens langs de Leie en de Sint-Medarduskerk.  Deze kerk is een van de grootste kerken van West-Vlaanderen.  Zij is 81 m lang, 37 m breed en 86 m hoog. Ik passeerde enkele moderne kunstwerken die over de stad verspreid staan. Aan de Scherpenheuvelstraat staat een neogotische kapel uit het eind van de 19e eeuw. Dan was het de beurt aan de Balokken. Dit domein is 36 ha groot, geklemd tussen de Oude en de Nieuwe Leie, het dateert van 1992. Rietvelden, graslanden en moerassige gedeelten wisselen elkaar af. De natuur gaat hier volop zijn gang. Vanuit het domein is de Brielenmolen te zien. Deze stellingmolen werd rond 1800 opgericht. Na de restauratie begin jaren ’90 werd hij terug maalvaardig gemaakt. De brug over de Leie is een aardig stukje bouwwerk, zeer smaakvol. Stilaan ging het langs de Leie terug naar de startplaats. Ik had mijn wandeling goed getimed want ik had pas de zaal betreden toen het begon te regenen en dat zou nog lang aanhouden. Dank aan de organiserende club voor een mooie midweekse tocht, prima georganiseerd.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere