Krokustocht Moerkerke

De weersvoorspellingen waren barslecht, ze zouden ook uitkomen. Voor de medewerkers van Levenslijn Damme was het bang afwachten. Toen ik op weg was met de wagen had ik al met enkele buien te maken en zo zou het blijven. Geen echt fotoweer, ik zou het maar laten bij 12 km met twee rustpunten onderweg. Ik verliet het sportcomplex Meulenweg.

Moerkerke is een deelgemeente van het West-Vlaamse Damme. In de Middeleeuwen was het een levendig dorpje. Moerkerke ligt in het West-Vlaamse poldergebied op een hoogte van ruim 2 meter. De kom ligt tegen het Schipdonkkanaal aan, waaraan parallel ook het Leopoldkanaal loopt. Het is een landbouwdorp met een oppervlakte van 2286 ha en een goeie 2000 inwoners.

2020-02-26 Moerkerke (57)

Het ging langs rustige wegen richting rustpost na 2,9 km. Boerderijen en kapelletjes vielen al meteen op en het zouden  niet de laatste worden op mijn tocht. Ondanks de druilregen die met tussenpozen viel was het genieten van de ontluikende natuur met krokussen en andere bloemen.

Na de eerste rustpost vil mij vooral het open landschap op. De tweede lus ging richting gehucht Den Hoorn met de Sint-Ritakerk. De kerk, gebouwd tussen 1975 en 1978, is gewijd aan Sint-Rita van Cascia en groeide uit tot een bedevaartsoord. Moerkerke werd niet gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Molentje is een wijk van Moerkerke. Hier werd in de nacht van 13 en 14 september 1944 de Canadese opmars tijdelijk gestopt door de Duitse bezetter. Het kostte vele soldaten en burgers het leven. Jaarlijks wordt dit gebeuren herdacht, er werd een bescheiden monumentje opgericht. Ik kwam er voorbij.

Na de rust restten mij nog 5,2 km tot het einde. Nu was het Leopoldkanaal nadrukkelijk aan de orde. Dit kanaal werd in 1852 gegraven en is een afleidingskanaal dat het overtollige water van de Leie afvoert. Het kreeg de bijnaam De Blinker omdat het water het properste was tegenover het Schipdonkkanaal (De Stinker). Helemaal op het einde kwamen de parochiekerk en het kasteel nog in beeld. Het gedeeltelijk omwalde kasteel van Moerkerke werd in 1908-1912 verbouwd. Thans wordt het vooral gebruikt voor familiefeesten. De neogotische Sint-Denijskerk dateert van 1867-1869, heeft drie beuken en een vierzijdige westertoren. Vermeldenswaard is de marmeren doopvont van 1841.

2020-02-26 Moerkerke (32)

Al bij al was het een rustige wandeling doorheen de Damse deelgemeente. Dank aan de organiserende club en de vele medewerkers voor een verzorgde en goed uitgepijlde tocht met twee verschillende rustposten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere