Natte Boswandeling in Oostham

Vooraleer we naar Vayamundo in Houffalize trekken om er te genieten van een verlengd weekend besluiten we om op donderdag 27 februari een wandeling in Oostham mee te pikken. Wandelclub De Torenvrienden organiseren er vandaag hun Boswandeling. Deze club werd opgericht in 1980 en telt ongeveer 280 leden. Hun wandelingen zijn voor recreatieve wandelaars met korte wandelingen van 4 – 6 en 10 km. Het zijn telkens drie verschillende parcours. Bij het combineren van de drie verschillende parcours kunt u ook altijd 14 – 16 en 20 km wandelen. We worden zeer hartelijk ontvangen door de voorzitter van de Torenvrienden, de Heer Theo Timmermans, al 40 jaar voorzitter van deze vereniging. Zijn intentie is nog altijd wandelaars een leuke dag te bezorgen. Ook is hij een fervente liefhebber van carnaval, iets wat ze hier in Oostham met volle teugen doen.

Wij kiezen vandaag voor de 10 km. De eerste lus is er een van 6 km en gaat door de Oosthamse bossen. Niet voor niks heet deze tocht Boswandeling…. Gelukkig zijn we net op tijd terug binnen want het begint te regenen. Na de koffie nemen we er nog een lus van  4 km bij, en gaan we Ham wat verkennen.

De naam Ham werd voor het eerst vermeld in 784, naar het Germaans hamma, een landtong die in een moerassig gebied inspringt. De voornaamste bezienswaardigheden zijn o.a. de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk, met een toren uit de 10e eeuw, gelegen aan het Heldenplein. Verder heb je nog het Monumentenpark, op de voormalige begraafplaats, naast de kerk. De Oude Pastorie werd gebouwd tussen 1671 en 1680 in Brabantse renaissancestijl. Sinds 19 september 2004 heeft de gemeente Ham ook een Herdenkingspark. Op deze site werden alle monumenten rond de thema’s oorlog en geweld van de verschillende deelgemeenten samengebracht. In dit park worden enkele collectiestukken van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis permanent tentoongesteld. Het Herdenkingspark vind je naast de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk.

Kletsnat komen we in aan Kristoffelheem, waar we deze morgen de start namen. Bij aankomst om 14 u zijn alle wandelaars al binnen. Blijkbaar is dit hier zo een traditie, anders dan in de West-Vlaanders…..
Ondanks het mindere weer konden de Torenvrienden tevreden terugblikken met een opkomst van net geen 700 wandelaars.

Opgetekend door Patrick Olivier, verslag Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier