Krokussentocht Tielt

Dit moest een historische wandeldag worden, wandelen op 29 februari tijdens het weekend, het komt niet veel voor. Ik had de buienradar goed bekeken en wist dat ik om 11u moest binnen zijn. Daarom opteerde ik voor de 12 km. Het zou een verkenning worden van de stad Tielt, daarvoor zorgde de organiserende club Watewystappers. De naam van de tocht is minder origineel, zo zijn er wel veel de laatste dagen.

Tielt is een stad en gemeente in de provincie West-Vlaanderen. Ze ligt in de driehoek Gent, Brugge en Kortrijk. De stad telt ruim 20.000 inwoners. De streek behoort tot het Brugse Ommeland (klik voor meer uitleg). Ik zou kennismaken met de voornaamste bezienswaardigheden.

Na een doorgang van het (drassige) stadspark kwam kwam het huis Mulle de Terschueren in beeld.  Het is een oud herenhuis gelegen in de Ieperstraat. Het herenhuis is vandaag eigendom van Stad Tielt en wordt gebruikt voor officiële ceremonies en als toeristische dienst. De Minderbroedersklooster en -kerk  van de Franciskaanse bedelorde kreeg een vestiging in 1624. Het huidig klooster werd in 1640 voltooid na sloping van het oorspronkelijke Poekhof. De sobere barokkerk dateert van 1707. Op de marktplaats is er de Hallentoren omringd door enkele beelden van Jef Claerhout: Olivier de duivel en baljuw Spierinck zijn er twee van. De Hallentoren is symbool voor de onafhankelijkheid van de stad. Het Maczecplein aan de Europahal brengt herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog naar booven. Meest opvallend is hier een originele Sherman Fireflytank. De romp Lonckes molen lag ook op onze weg. Zo ging het naar de rustpost aan de Sint-Jozef Werkmankerk.

Na de rust , na een kleine 5 km, kwam ik in een straat die versierd leek met bomen vol ontluikende paarse bloesems. De onverharde stukjes die volgden waren zeer drassig, hoe kan het ook anders met de vele regen van de laatste dagen. Hier kon ik genieten van enkele mooie panorama’s en de vele lentebloemen. De wandelaars werden talrijker want het einde (na 11 km) kwam in zicht. Ik was geen vijf min. in de zaal van het Koninklijk Atheneum toen de eerste regen viel. Het was een lange rij die zich vormde voor de afstempeling, blijkbaar hadden velen voor de vroegte gekozen. De buienradar zat er pats op. Einde van een rustige tocht doorheen het stadscentrum van Tielt en de rand ervan. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop. 1569 wandelaars hebben zich laten inschrijven.

2020-02-29 Tielt-197

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere