Krokustocht te Lommel

Vandaag trokken we ons wandelschoenen aan voor een natuurwandeling in Lommel-Werkplaatsen. Wandelclub Milieu 2000 organiseerde al voor de 28ste maal hun Krokustocht, met afstanden van 5 tot 20 km. Wij kozen voor de 20 km. We startten vanuit de feestzaal De Moffel. Direct na de start stuurt het parcours ons door het Mariapark, een prachtig intiem en uniek bedevaartsoord. Als we het Mariapark uitkomen belanden we in de bossen van Lommel-Werkplaatsen. Verder stappend over heuvelige kronkelende bospaadjes en uitgestrekte heidevelden, in de richting van Heersterbergen. Waar we kunnen gaan uitrusten in het buurthuis Het Zand.

Na rust gaan de kleinere afstanden terug naar Lommel-Werkplaatsen. De wandelaars van de grotere afstanden maken hier een lus van ca 8 km. Als snel maken we kennis met het bosrijke gebied van Wijerken. De natuur met zijn diepgroene naaldbossen van verkrotte en vergroeide dennen blijven een streling voor het oog. We bereiken het natuurgebied van de Lommelse Sahara. Een stukje Limburg zoals je dat nog maar zelden vindt. Op de landduinen maak je kennis met de kracht van het zand, je voelt en ziet het overal.

In het midden ligt een meer, omgeven door naaldbossen. Dit meer is ontstaan door een vroegere zandwinning. Ook is de Sahara in 2005 uitgeroepen tot een van de allermooiste plekjes van Vlaanderen. We genieten volop van een verbazend stukje natuur, hectare ongerepte landduinen. Voor we het beseffen staan we terug aan het buurthuis, en mogen we 2e maal gaan rusten.

Na rust zijn we klaar om de slotkilometers aan te vangen, via het natuurgebied van de Vreskensvennen. Het parcours stuurt ons via de zandwinning van Sibelco naar de startzaal. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling rondom Lommel-Werkplaatsen. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen