Variatie troef in Munsterbilzen

Als je Frank Deboosere moet geloven dan zou je dikwijls de neiging hebben om thuis te blijven. Maar dat doen wij vandaag dus niet en daar hebben we geen ogenblik spijt van gehad. Wij trekken dan ook met goede moed naar Munsterbilzen, fusiegemeente van de stad Bilzen en in deze streek vooral bekend om zijn vele plantenkwekers. De club Eurek@ organiseert hier haar voorjaarstocht met vertreklocatie in de Sporthal PSSB van Munsterbilzen, een zeer fraaie en ruime zaal.

Men heeft voorzien in 3 lussen van +/- 9km die nog eens kunnen afgekort worden op 6km en een rolstoelparcours van 4km. Als eerste lus nemen we deze die ons zal leiden naar Groenendaal, een boscomplex gelegen op de grens tussen Kempen en Haspengouw. We ervaren hier een mooie variatie van open wijdse landschappen, bossen, beekjes, dreven, waterplassen en het prachtige kasteel Groenendaal, dat eigenlijk op grondgebied Waltwilder ligt.

Dit kasteel was in vroegere tijden verbonden via een dreef met het fort Jonckholt waarvan we reeds melding maakten in een vorige reportage bij de wandeling in Eigenbilzen. Het zonnetje doet haar best om ons al een lentegevoel te geven, de vogeltjes fluiten om ter mooist om een partner te lokken en ontluikende bloesems bewijzen dat de natuur begint te herleven. Wat een zalige wandeling. Na een korte rust besluiten we om ook nog de lus naar het Munsterbos te ondernemen en ook van deze tocht kunnen we alleen maar beamen dat dit weer een juweeltje is.

We passeren verschillende beekjes zoals de Wilderbeek, de Munsterbeek en de Zutendaalbeek en het water heeft overal een sterke stroming door de overvloedige regen van afgelopen dagen. Mooie kapelletjes maken deel uit van deze route, maar het hoogtepunt zijn de Staatswijers die je vanop een uitkijktoren kunt bewonderen. Een prachtig zicht waarop je uren zou kunnen turen.

Munsterbilzen-098

Maar het wordt stilaan tijd om ons einddoel te bereiken want de wind komt aardig opzetten en het weer van Frank is op komst! Na het doorlopen van een mooi parkje weten we dat het einde van deze prachtige tocht van 17km in zicht is. Een welgemeende proficiat aan WSV Eurek@ voor de puike organisatie, de vriendelijke medewerkers en de uitpijlers die ons weer prachtige parcoursen hebben voorgeschoteld. Bedankt!

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise