Houtland

Verloren Kosttocht Torhout

Het voorspelde niet veel goeds: regen bij het binnenrijden van Torhout. In zaal Midi stonden de medewerkers van WSJV Nacht van Vlaanderen klaar om de wandelaars te ontvangen. Ik opteerde voor de 14 km maar bleef wat wachten tot de regen wat minder werd.

De West-Vlaamse stad Torhout heeft een afrit aan de E403-snelweg, telt ruim 20.000 inwoners. Het is een historisch stadje naast veeteelt, industrie, onderwijs (Normaalschool Sint-Rembert) en verzorging (AZ Delta). Torhout wordt als hoofdstad van het Houtland beschouwd en ligt op de overgang tussen zandstreek en zandleemstreek. De start lag vlakbij het station aan de spoorlijn 66.

Mijn tocht bestond uit drie delen. De eerste en laatste lus van samen 5,6 km waren voornamelijk een kennismaking met enkele bezienswaardigheden van Torhout. Lus twee was de langste (8,2 km) maar tevens de voor mij meest interessante met doorgang door het bosdomein van de Verloren Kost. Eerst ging het richting gewezen rockweide en de groene 62, een wandelroute tussen Torhout en Oostende. De paden lagen er zeer modderig bij door de zware regenval van de voorbije dagen. Het Verloren Kostdomein staat borg voor een natuurlijke en avontuurlijke trek door een heerlijk stukje natuur.  De naam kwam er nadat de eertijds vooruitgeschoven verdedigingspost van het Kasteel van Wijnendale van geen nut bleek te zijn. Net vóór de rustpost was er nog de doorgang van het Warandepark, een uniek stukje natuur met prachtige reliëfs.

De bezienswaardigheden die ik voorbij kwam waren voornamelijk gesitueerd tijdens de laatste lus van 2,8 km. De eerste rustpost was gevestigd op Don Bosco in zaal De Bosgalm. De laatste lus ging van rustpost Club de B naar het centrum. Eerst waren er de nog bestaande gebouwen van hospitaal Ter Walle (17e – 18e eeuw). Thans is er de stedelijke muziekacademie gevestigd. ’s Gravenwinkel is een belangrijke historische site, de bijhorende tuin heeft 19e eeuwse kenmerken.  De Sint-Pietersbandenkerk is een neoromaans kerkgebouw met achtkantige toren (de ‘Peperbus’) van 54 m hoog. Het stadhuis is laatbarok. Het Ravenhof of domein Coppé speelde in de 16e eeuw een belangrijke economische rol. In 1990 werd de stad eigenaar.

2020-03-01 Torhout-159

Zo kwam er een einde aan een gevarieerde tocht door Torhout. Al bij al viel het weer redelijk mee: tussen 9u en 16u bleef het droog. Dank aan de organiserende club voor de puike organisatie met 1643 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere