Wandelen tussen Diepenbeekse krokussen

Diepenbeek is een gemeente centraal gelegen in de provincie Limburg. Aangrenzende steden zijn Hasselt, Genk en Bilzen. Wandelclub De Schoverik Diepenbeek, hield hier op maandag 2 maart hun Krokustocht. De start was vanuit de O.C. Rooierheide zaal. De keuze aan afstanden was van 4 tot 32 km. De wandelgazette reporter koos voor het parcours van de 16 km.

De eerste lus ging richting het Albertkanaal, de economische levensader van de Kempen. In 2000 werd hier ruim 10 miljoen  ton over het Albertkanaal vervoerd. Er zijn zes sluizencomplexen op het 130 km lange kanaal, en een aantal bruggen. Ook van de prachtige kanaaldijken kon de wandelaar hier een stukje waarnemen en genieten.

Na heel wat groene bosrijke natuur, het kerkhof van het Sint Jozefsinstituut, en twee rustposten, kregen we het natuurreservaat De Maten. Dit was zeker de blikvanger van deze Krokustocht.

De Maten is één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen (meer dan 100 hec). De wandelparcours lopen tussen de heide en langs vijvers met wuivende rietkragen. Het natuurgebied maakt deel uit van vijvercomplex de Wyers, op de overgang van het Kempens Plateau naar de Demervallei. In De Maten willen ze het landschap van open heidevelden met stuifduinen en gagelstruwelen herstellen. Ze zorgen ervoor dat het slib verdroogt en mineraliseert. Natuurpunt Genk en Natuurpunt Diepenbeek beheren dit prachtig gebied.

Terug in de startzaal konden we de wandelclub nog enkel proficiat wensen voor deze toptocht!

Opgetekend door Patrick Olivier, verslag Karin Moens

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Oliver