Twee-kanalen-tocht in Lozen – Bocholt

Lozen is een parochie van de Noord-Limburgse gemeente Bocholt en ligt op het knooppunt van de kanalen Zuid-Willemsvaart en Kempens kanaal. Er zijn verschillende sluizen voorzien die soms wel zorgen voor lange wachtrijen in het verkeer. De club Wandel Mee Breughel organiseert hier vandaag haar derde woensdagtocht, die naar gewoonte iedere eerste woensdag van de maand plaats vindt. Het vertrek is in de zaal De Leemskuil, een zeer ruime locatie in het centrum van Lozen, vlak langs de statige Sint-Benedictuskerk.

De parcoursen bestaan uit verschillende lussen van respectievelijk 3,4,7,8 en 10km die onderling combineerbaar zijn. We starten onze tocht op de 8km en wandelen eerst een eindje langs de Zuid-Willemsvaart om even verder een mooi open agrarisch gebied te betreden. Regelmatig passeren we hier langs statige boerderijen en paardenstoeterijen. Ook vangen we een glimp op van de Priorij Klaarland, een kloostergemeenschap behorend tot de orde der Trappisten.

Tweemaal steken we de Lozerbroekbeek over en bereiken daarna terug de vertrekplaats. Na een korte rust nemen we het parcours van de 7km voor onze rekening en hierbij gaan we de vermaarde Lozense sluis 17 over en stappen daarna over een mooi fietspad door de Lozerheide, een bosrijk gebied.

We bereiken het Kempens Kanaal, ook wel genoemd Kanaal Bocholt-Herentals. Op het knooppunt van de twee kanalen gaan we via sluis 18 naar de overkant van de Zuid-Willemsvaart. Opvallend hier was de aanwezigheid van een grote diversiteit aan eenden en watervogels. We zien in de verte het dorp met zijn statige kerktoren voor ons opduiken en na enige tijd bereiken we terug het centrum van Lozen.

Jammer dat het einde van deze mooie tocht eraan komt. We konden weeral genieten van de mooie natuur, waar de eerste lente kenmerken zich ontplooiden onder een stralende zon. Onze dank aan bestuur, vriendelijke medewerkers en parcours uitpijlers voor het aanbieden van deze mooie wandeltocht, de lekkere boekweitkoek met spek en de gezelligheid in de vertreklocatie.

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise