Succesvolle Krokustocht in Westrozebeke

Het regende eens niet wanneer ik op de eerste zaterdag van maart ’s morgens vroeg richting Rozebeke reed. Er heerste al een gezellige drukte in het bloemendorp. Reden waren de talrijk opgekomen wandelaars die er zouden deelnemen aan de Krokustocht, een organisatie van Wandelclub Colliemolen Oostnieuwkerke. Eindelijk werd regen en wind geruild voor droog en mooi wandelweer. Meteen een stimulans om naar buiten te komen zo bleek. De Krokustocht kon rekenen op precies 2567 gretige wandelaars.
Er is een grote parking voorzien langs  een plaatselijke industriereus, namelijk Westvlees. Hier verwerkt men een varken van a tot z. Na de nodige inschrijvingsformaliteiten en het nemen van een groepsfoto van de vele medewerkers ga ik op pad voor 16 km langs vooral agrarisch gebied richting Oostnieuwkerke.

Ik wandel voorbij het mooie stadhuis van Westrozebeke. Hierna bewonder ik de glooiende landschappen die er nog braak bij liggen. Binnen enkele maanden zal zich hier een heerlijke grote groentetuin uitspreiden. De streek staat immers bekend voor haar koolsoorten, prei en andere heerlijkheden. Ik stap door enkele modderige dreven, hoe kan het ook anders na de hevige regenval van de voorbije dagen…… Langzaam gaat het richting eerste rustpost langs de Moorsledestraat in Oostnieuwkerke, ’t Glazen Huis van de Heer en Mevrouw Vandaele-Vandepitte.  Een familiebedrijf die tomaten en sla kweekt in serres sinds 1993. Sinds 2014 werden deze teelten aangevuld met het kweken van snoeptomaatjes, knolvenkel en komkommer. Dit tuinbouwbedrijf bevindt zich op de landelijke grens van de gemeenten Oostnieuwkerke, Passendale, Moorslede en Roeselare.

Na de koffie nemen we eerst de oude spoorweg en zo  stappen we naar het bos De Vierkaven. De aanplanting van het domeinbos de Vierkaven startte in 2002, beslaat achttien hectare en is een echt paradijs voor de natuurfanaat. Het ligt er nogal drassig bij na de hevige regenval van de afgelopen dagen maar ik ben voorzien van hoge, sterke wandelschoenen. Er is een tweede stop voorzien in ’t Glazen Huis en hierna trek ik langs landelijke, rustige wegen tot aan de finish.

Ik heb genoten van deze mooie Krokuswandeling, gekleurd met een tikkeltje natuur, cultuur en oorlogsverleden. Heel toepasselijk nestel ik me nog in het cultureel centrum De Nestel voor een babbel en een drankje. Rest mij nog de spaarkaart voor de kalkoenbout af te stempelen vooraleer ik terug huiswaarts rij.

Opgetekend door Patrick Olivier, verslag Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier