Meetjesland

M.P.I.-tocht Evergem

Deze jaarlijkse tocht is een samenwerking tussen Wandelclub Al Kontent Evergem en M.P.I. ’t Het Vindingrijk Vurstjen met start in het M.P.I. Om 9u was het al een drukte van jewelste maar achter alles viel het parkeren nog redelijk mee. Veel drukte in de zaal, na de groepsfoto dan maar meteen vertrekken voor de 14 km. Het zonnetje was van de partij, een heerlijke wandeldag zou het worden.

Het Oost-Vlaamse Evergem ligt ten noordwesten van Gent en behoort tot het Meetjesland. De gemeente telt 35.447 inwoners (01/01/2019) en is 75 km² groot. Opvallend is dat 73% onbebouwd is. Mijn tocht liep voor een groot deel door Belzele, deelgemeente van Evergem. Belzele ligt langs het kanaal De Lieve, een prachtige wandelloop waarlangs het heerlijk wandelen is. Ik legde ook een stukje af in de vallei van de Oude Kale, één van de best bewaarde natuurgebieden in het Meetjesland, een landschappelijk pareltje.

Ik vertrok langs de kapel Vurstjen. Algauw maakte ik kennis met modderige plaatsen veroorzaakt door de vele regen van de laatste dagen. Heel wat onverharde wegen waar het water aan de oppervlakte stond. De eerste rustpost na 4,5 km was gevestigd in een café tegenover de parochiekerk van Belzele. De Heilig-Hartkerk werd opgetrokken in 1901-1903, na de schade tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze hersteld. Het meubilair is neogotisch.

2020-03-07 Evergem 038

De tweede lus van 4,5 km was een kennismaking met De Lieve. De graafwerken startten reeds in 1251 en liep oorspronkelijk van Gent tot Damme. Het was genieten van dit mooi stukje natuur. Het werd mij duidelijk dat de lente eigenlijk al begonnen is, alles staat mooi in bloei. Dan er de tweede rustpost aan waarna mij nog 5 km restten tot het einde. Hetzelfde scenario: rustige verharde en onverharde wegen met zeer weinig autoverkeer. De zaal was goed gevuld, niet minder dan 1742 wandelaars waren de inschrijvingstafel gepasseerd. Iedereen tevreden, zowel de organisatoren als de wandelaars. Een pluim voor de parcoursbouwer en de vele medewerkers, het was gewoon af.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere