Natte Marsen in Aalter

In de provincie Oost-Vlaanderen, hield wandelclub De Lachende Wandelaars Aalter, hun 40ste Marsen van Aalter. Aalter is een gemeente in de regio Meetjesland, met veel groen, heide en dennenbossen. Er was in de startzaal het sportpark Aalter, een ruime keuze aan afstanden van 5 tot 30 km.

DSC00254

Het weer was zoals voorspeld triestig, nat, soms zeer nat. Maar we genoten toch van ons gekozen parcours, met de paraplu. We stapten richting Bellem, dit is een deelgemeente van Aalter. Ten noorden van deze dorpskern ligt het kanaal Gent – Brugge. De Onze Lieve Vrouwkerk Bellem (16de eeuw) wandelden we voorbij. De Bellemse duiventoren is een historisch pand. Eén van de drie typische en zeldzame duiventorens.

Een natuurparel kregen we alvast om van te watertanden, de Kraenepoel. Dit is een poel van 22 ha met omliggende bossen. Deze poel is de laatste van tientallen vijvers, waarmee in de middeleeuwen het Bulskampveld, het uitgestrekte heideveld van Aalter tot Brugge bezaaid was. In de 13de eeuw staken de bewoners hier turf. De overgebleven putten werden gebruikt om zoetwatervis in te kweken. In 1957 werd de Kraenepoel een beschermd landschap. Sedert 2002 zijn de gemeente Aalter en de Vlaamse Gemeenschap, eigenaars van een deel van de vijver.

We hadden genoten van deze groene, maar natte tocht. De 1.537 wandelaars hielden zich aan de anti-corona afspraken. Geen lichamelijk contact, en een meter afstand houden. Enkele medewerkers droegen wegwerp handschoenen. In de toiletten was er voldoende vloeibare zeep voorzien en wegwerp handdoekjes. Proficiat en dank. Want veel virussen worden doorgegeven via handen en speeksel. Voorzichtigheid en voorzienigheid, kan nooit kwaad, en komt ten goede van alle wandelaars en medewerkers. Maar gezond blijven wandelen is wel de boodschap.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Deflem