Groen Hasselt

Maandag 9 maart richtte de wandelclub Terug op Stap Post Hasselt een wandeltocht in te Spalbeek, een deelgemeente van de stad Hasselt. In het centrum van Spalbeek aan de zaal Eneide was het vertrek van de 3-6-9-10 km. De organisatie zorgde ervoor dat we de mooiste plekjes van de omgeving konden bewonderen. Wegens het slechte weer heeft de wandelclub het parcours een beetje moeten wijzigen.

Elke afstand was combineerbaar ik deed de 19 km. De wandeltocht ging door het vochtig Haspengouw en de Kempen. Na enkele rustige straatjes en hier en daar een opgeknapte boerderijen doken wij het veld in. Beetje verder wandelen we door de Herkenrodebossen. Met zijn 162 ha vormt het een versnipperd natuurgebied. Het ligt tussen de gemeenten Kermt, Stevoort en Spalbeek, deelgemeenten van Hasselt. De mensen van Kermt hebben samen met de verschillende partners dit duurzaam wandelnetwerk aangelegd met het mooie dat de Herkenrodebossen te bieden heeft .Het tweede deel ging de andere richting van Spalbeek uit. Eerst wandelen we langs de witte Onze-Lieve-Vrouw Boodschapskapel. Deze draagt dezelfde naam als de parochiekerk van Spalbeek. De Boodschapskapel met het koor uit de 13de eeuw deed vroeger dienst als kapelkerk. Met zijn prachtige muurschilderingen uit de 14de eeuw is de kapel sinds 1946 een beschermd monument.

Wat verder wandelen wij in het Veldeke gebied, langs de Demer en Veldekemolen. In de 12de eeuw zou de dichter Hendrik van Veldeke hier geboren zijn in het molengebouw. De Veldekemolen wordt niet meer gebruikt. Het laatste mooi stuk ging naar de Hel en de Demerbroek.

DSC_0193Ik heb genoten van de wandeling, proficiat aan de club voor de goede organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)