Help: wanneer zie ik opnieuw wandeltochtpijlen?

Het regent momenteel afgelastingen van wandelorganisaties. Gisteren onder meer annuleerde de Int. 2 daagse van Blankenberge haar organisatie. Vandaag zien we ons genoodzaakt om ook Vlaanderen Wandelt te annuleren. Ook al zijn deze pas eind april en in mei geprogrammeerd. Jammer, maar in deze onzekere tijd van Covid 19 – Coronavirus best begrijpelijk! En hoe moet het nu eigenlijk verder? Wat met de Sloebertocht, de Dodentocht of andere lange afstandswandelingen? Heeft het nog zin om te trainen voor deze lange afstandswandelingen? Hoe, wat … het blijven uiteraard moeilijke vragen. En hoe ga je hiermee best om?

Waarom worden organisaties afgelast?

Op zich hoeven we jullie wellicht niet aan het verstand te brengen dat onze federale regering verregaande maatregelen nam. Een van de strikt na te volgen beslissingen is dat het verboden is om wandelevenementen te organiseren. Eerst tot 3 april, inmiddels reeds tot 5 april. En als we een beetje realistisch zijn, zal deze maatregel wel nog eens verlengd worden, als onze regering dit nodig acht.

Ook al is de tocht pas in mei, het is handig om vooruit te kijken. Een organisatie als de 2-daagse van Blankenberge met ieder jaar meer dan 5.000 deelnemers per dag cancel je zo maar niet. Wees maar zeker dat de werkgroep na enkele slapeloze nachten samen met de gemeentelijke autoriteiten daar ettelijke uren en dagen heeft over gedebatteerd. Een hoop reserveringen – waarbij ook talrijke deelnemers uit het buitenland komen – nog tijdig en schappelijk afzeggen en ervoor zorgen dat die deelnemers het grootste gedeelte van hun geld terugkrijgen – gaat niet over een nacht ijs.   Hadden ze pas last minute de tocht geschrapt, dan was het wellicht andere koek.

wandelsport

Wat dan met de Sloebertocht, Dodentocht of andere?

Vooral de Dodentocht is naar de lange afstandswandelaar toe een veel groter evenement, het gaat hier over dertienduizend mensen. Nog meer risico! Aan de andere kant: de Dodentocht en de Sloebertocht zijn respectievelijk pas in augustus en juni voorzien. Laten we hopen tegen dan, dat de verspreiding van corona geen risico meer vormt.  Al zullen binnen de komende weken/maanden wel de nodige beslissingen vallen.

Blijf wel trainen!

We kunnen alleen de raad meegeven om te blijven trainen. Het is niet omdat de komende weken/maanden alle wandelorganisaties worden geannuleerd dat je je doelstelling om een lange afstand te stappen dient op te bergen. Er komen binnenkort ongetwijfeld nieuwe gelegenheden. Blijf dus trainen, schaaf desnoods je training wat bij , maar ga er bovenal voor.

Mag ik blijven wandelen?

Zolang er geen complete lockdown is, zoals in Italië en Frankrijk, kunnen we perfect blijven wandelen. Uiteraard dienen we rekening te houden met de maatregelen opgelegd door onze federale overheid. Een wandeling mag maar onder volgende voorwaarden :

  • Wandelen kan alleen of in gezinsverband. Vermijd wandelingen met grootouders of mensen uit de risicogroepen.
  • Je mag enkel wandelen in de omgeving van je eigen woonst en niet in groep (vanaf drie personen).
  • Als het te druk is in het bos of natuurgebied, zodat u de afstandsregels van minimaal 2 meter niet strikt kan naleven, doet u er beter aan terug naar huis te keren en op een ander moment de natuur in te trekken.
  • Het is niet toegelaten kinderen te laten spelen op de eventueel aanwezige speeltuigen.
  • Blijf op de paden, het broedseizoen breekt aan en onze dieren hebben hun rust nodig. In die zin besliste Natuur & Bos reeds om een aantal natuurdomeinen beperkt toegankelijk te maken.
  • Gelieve zich niet te begeven in bossen en natuurgebieden die publiek niet toegankelijk zijn.

Volgend jaar een herkansing

Al is het aftasten wat de komende periode van onzekerheid zal brengen, blijf aub met jullie allen wandelen.  Hoe jammer het ook is, dat de wandelorganisaties waar we met ons allen zo naar toeleven massaal geannuleerd worden.  Volgend jaar komt de 2daagse van Blankenberge, Vlaanderen Wandelt en alle andere organisaties er opnieuw aan.  Voornaamste met ons allen is nu onze gezondheid , die van je naaste en iedereen! #samensterk #FlattenTheCurve against Corona.

About the author

%d