Blijf sporten – Blijf wandelen

Door de coronacrisis kan je niet meer gaan sporten in je sportclub, maar dat wil niet zeggen dat je nu helemaal niet meer kan sporten. In een open brief roepen Sport Vlaanderen, wetenschappers en sportartsen dan ook op om zeker te blijven sporten. Ze geven 10 richtlijnen hoe je dat moet doen en op www.blijfsporten.be vind je tips om te blijven bewegen en sporten.

Het algemene advies tijdens deze coronacrisis uiteraard om zoveel mogelijk binnen te blijven, maar verschillende wetenschappers roepen op om ook nu te blijven sporten. “Vooral voor de geestelijke gezondheid zal dat in de komende periode zeer belangrijk zijn”,  zegt Wim Derave, professor inspanningsfysiologie aan de Universiteit Gent.

We willen de onduidelijkheid wegwerken, wat mag wel en wat mag niet. De prioriteit is om het virus niet verder te verspreiden dus sporters moeten zich aan de regels houden. Maar met onderstaande regels kan je creatief zijn en blijven sporten.

10 praktische richtlijnen:

  1. Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw dan heel langzaam op
  2. Beweeg, train of sport, maar doe het kalm aan: niet intensief en niet te lang aan één stuk
  3. Doe je normaal duurinspanningen, kies dan nu voor intervalactiviteiten
  4. Oefen wanneer het kan in de open lucht (buiten, tuin, koer, balkon…)
  5. Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen
  6. Sport nu bij voorkeur in je eentje (of beperk je tot je huisgenoten of 1 niet-huisgenoot)
  7. Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan 1,5 meter afstand en doe geen high fives, handshakes of hugs
  8. Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: niet samen met de auto naar de sportactiviteit, niet samen omkleden, etc.
  9. Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, en ook alleen persoonlijk sportmateriaal
  10. Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud ook dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als dat je koorts hebt gehad. Na bijvoorbeeld 3 dagen koorts begin je dus pas op dag 7 weer te sporten.

Meer info vind je op www.blijfsporten.be

 

About the author

%d bloggers liken dit: