Gezond eten in tijden van corona

Wondermiddelen – dus ook niet tegen het Covid-19-virus – zijn er niet. Toch is het belangrijk om gezond te bewegen en te eten in tijden van Corona. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon draagt immers bij tot een betere weerstand en goede gezondheid. Maar hoe eet je gezond? Nu je zoveel mogelijk moet thuis blijven, ben je toch geneigd om vlugger naar de snoepkast te grijpen. Niet!? Daarom geven we enkele praktische tips mee om gezond te eten, ook in deze bizarre tijden van corona.

Een gezond voedingspatroon voor een betere weerstand

Een gezond voedingspatroon en andere gezonde leefgewoonten zoals regelmatig bewegen, niet roken, niet te veel alcohol gebruiken en voldoende slapen dragen wél bij tot een betere weerstand. Daarom adviseren we jullie om over de dag te opteren voor een goede verdeling van de maaltijden. Anderzijds is het eveneens belangrijk te kiezen voor gezonde maaltijden en de juiste porties.

gezond eten

Hiervoor baseren we ons op de voedingsdriehoek en de 12 voedingsprioriteiten op ons bord.

 • Voldoende water drinken
 • Elke dag 300 gr. groenten eten
 • Elke dag 250 gr. fruit eten
 • Kiezen voor volkoren producten ( minstens 125 gr. in functie van de energiebehoefte
 • Dagelijks een handvol noten en zaden eten
 • 2 tot 3 porties melk en melkproducten per dag (of een surrogaat) gebruiken
 • Je groenten variëren met een kleine portie mager vlees , gevogelte of vis
 • Je maaltijd eens vervangen door eieren of peulvruchten
 • Kiezen voor vetstoffen rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren
 • Niet te vaak en niet te veel zout
 • Het gebruik van suiker en dranken beperken
 • Vette en zoete snacks vermijden

Verdeling van de maaltijden

Regelmaat in de voeding betekent drie hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal). En daar houden de meeste huishoudens in Vlaanderen zich ook aan. Beperk je tussendoortjes echter tot maximaal twee per dag. Kies dan wel voor iets gezonds.   Wie de hele dag door eet – ook bekend als grazen – riskeert het overzicht van zijn totale voedingsinname te verliezen. Vaak eet je dan uiteindelijk meer en/of onevenwichtig en neem je meer energie (calorieën) in dan je nodig hebt. Dankzij een regelmatig en gestructureerd voedingspatroon kies en eet je meer bewust.

gezond eten

Tips om gezond te eten als je thuis zit

Gezond eten betekent in de eerste plaats kiezen voor de juiste ingrediënten en hoeveelheden. Daarnaast is ook de bereidingswijze (lees het vermijden van slechte vetten) belangrijk voor een gezonde kookkunst. Ga samen met de kinderen aan de slag in de keuken. Dat is een goede manier om ze nieuwe smaken te leren ontdekken en hen vertrouwd te maken met gezonde eetgewoonten.

Gezonde maaltijden

De dag starten met een gezond ontbijt is van groot belang om doorheen heel de voormiddag optimaal te blijven presteren. Neem ook de tijd voor een gezonde lunch om je energiepeil op te krikken en kies voor voedzame tussendoortjes die eveneens veel essentiële voedingsstoffen aanbrengen. Een gevarieerde warme maaltijd met minstens een half bord groenten mag evenmin ontbreken. Het maakt niet zoveel uit wanneer je warm eet, zolang de maaltijd maar aan de aanbevelingen voldoet. Eet zowel ’s middags als ’s avonds niet te veel en niet te zwaar. Zo vermijd je respectievelijk een vervelende of ongelegen namiddagdip en een verstoorde nachtrust.

Aan de slag

Nu jullie allen overtuigd zijn van de heilzame effecten die gezond eten met zich meebrengen is het tijd om aan de slag te gaan. Wat denken jullie van een gezond ontbijt met cottage cheese, appel, braambessen en rode bessen? Ideaal om een zonnige dag te starten.

gezond eten

Benodigdheden:

 • 8 sneden volkoren brood
 • 1 appel
 • 1 bakje rode bessen
 • 1 bakje braambessen
 • 125 g cottage cheese
 • 10 muntblaadjes, fijngehakt
 • Peper

Hoe ga je te werk?

 1. Spoel de appel en snij hem in flinterdunne partjes. Was de bessen en verwijder de steeltjes.
 2. Lepel de munt door de kaas.
 3. Beleg de boterhammen met de kaas, de bessen en de partjes appel. Werk af met wat zwarte peper.

Dan rest er ons enkel nog jullie een deugddoende ‘wandel’dag toe te wensen!

About the author

%d