Check – check – check, maar doe ook de Tekencheck

Van een tekenbeet kun je ziek worden! Het kleine spinachtig beestje, is zeer actief tussen maart en oktober. Ze leven overal, maar vooral in het bos, park, heidegebied, in de duinen en in je tuin (struiken – gras). Ze kruipen overal bij mens en dier, op de warmste plaatsen van het lichaam. Een teek kan drager zijn van verschillende bacteriën (de meeste voorkomende : de ziekte van Lyme).

Symptomen

De eerste symptomen lijken op griep, steeds een arts raadplegen. De teek kan ook andere ziektekiemen overdragen. De gevaarlijkste : hersenvliesontsteking, deze wordt veroorzaakt door de buitenlandse teken o.a. Duitsland – Oostenrijk… Daarvoor bestaat er nu een niet terugbetaald vaccin, maar is niet werkzaam voor de ziekte van Lyme! Daar bestaat geen vaccin voor.

DSC00591

De bankkaart om de teek te verwijderen

Hoe verwijder je een teek? Gebruik een tekenkaart (zie Wandelsport Vlaanderen tekenkaart). Of een tekenpincet : nooit de buik plat duwen van de teek, dan gaat deze braken en zo de bacterie doorgeven. Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie . Het wondje nadien wel verzorgen bij een kleine infectie. Gebruik preventief een insectenwerend middel met Deet op de onbedekte huid (te verkrijgen in de apotheek)

tekencheck

Alle info op www.tekenbeet.be  (Agentschap Zorg en Gezondheid).

Check – check – check : zeker doen voor corona, maar vergeet de Tekencheck niet!

About the author

%d bloggers liken dit: