Wandelpret met kinderen

Kinderen warm maken voor de zoveelste wandeling kan soms een moeilijke opgave zijn. Niet elk kind wandelt graag of als je met meerdere kinderen gaat wandelen kunnen er nog andere wrevels ontstaan. Kinderen vinden wandelen vaak niet zo fijn. Het is te lang, te saai en ze zitten liever met hun iPad of een pannenkoek in de dichtstbijzijnde tearoom. Maak daarom van je wandeling een spel of uitdaging. Want wandelen saai? Niet met deze kleine wandeltips! Wandelpret gegarandeerd.

Ga op zoektocht

Kinderen gaan wandelen vlug saai vinden. Je kan daar handig op inspelen door er een zoektocht van te maken. Onderweg kan je dingen verzinnen als “ zoek een rode paddenstoel “ , “verzamel 3 kleine platte stenen” , “ zoek een voorwerp beginnend met de letter K “ …   Je kan het zo gek, moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Neem gerust een zakje mee, waar de kinderen de gevonden schatten kunnen in opbergen. Eenmaal thuis kunnen de kinderen met de voorwerpen aan het knutselen gaan.  De gevonden platte steentjes kan je bijvoorbeeld perfect beschilderen in de vorm van een leuk lieveheersbeestje.

wandelen kinderen
De gevonden schatten beschilderen na het wandelen © Kimberly Renee

De Vossenstreken app

De allerleukste wandeling ooit, maak je met de Vossenstreken app. Deze educatieve app richt zich tot kinderen van 5 tot 12 jaar èn hun ouders.  De handige tool van het Kempisch Landschap laat je kinderen tijdens het wandelen op een leuke, spannende en leerzame wijze in contact komen met onze natuur.

Samen met buitenbaas Robin ( een soort natuurbeheerder) trek je het Kempisch Landschap in. Onderweg geeft Robin je spannende, avontuurlijke en knotsgekke opdrachten.  Zoals je billen schudden als een das, leren fluiten op een eikeldopje of de geluiden van de Vlaamse gaai nabootsen. De wandelroutes zijn met hun 3 à 5 km prima te doen met kinderen en in de buurt is er telkens een horeca-mogelijkheid. En ja, je mag vies worden. Dat wordt lachten!  Bovendien verzamel je bij elke route badges waarmee je iets leuks kunt verdienen. Nog een leuk weetje: elke wandelroute heeft een leuk fotomoment! De app is gemakkelijk en gratis te downloaden in de App Store en de Google Play Store.

De Westhoek KD tochten

Al spelend en wandelend met kinderen de Westhoek ontdekken kan aan de hand van de Westhoek KD tochten.  Samen met de Westhoek KD figuurtjes ‘Jaek en Nink’ ontdek je een stad of een dorp. Onderweg staan de kinderen heel wat leuke opdrachten te wachten. De wandelroutes zijn niet bewegwijzerd. Bij de respectievelijk toeristische diensten kan je een leuk KD-rugzakje met alle nodige informatie aankopen voor € 5.

Wie in de Westhoek logeert, heeft nog een voetje voor. Je krijgt in je logies een heus Westhoek KD vakantieboek. In dit boek staan nog meer tips, maar er zit ook een bon in het boek die je bij alle toeristische diensten kan inruilen voor een button die je gratis toegang verschaft tot heel wat musea in de streek.  Het vakantieboek kan je ook aanvragen via info@westhoekkd.be

De leuke Westhoek KD tocht afsluiten kan je aan de hand van een Westhoek KD menu .  Bij negen restaurants in de Westhoek kunnen kinderen smullen van een speciaal KD-menu. Het menu omvat een aperitiefje, een hoofdgerecht, een dessert en een drankje tegen democratische prijs. Zo kunnen de KD’s proeven van een artisanale worst, moes van plaatselijke appeltjes, gehaktballetjes van blije varkens, desserts met hoeve-ijs enzoverder. Kinderen die opteren voor dit KD menu krijgen bovendien nog een leuk gadget mee naar huis.

Het buitenbeentjes kaartspel

Tijdens je wandeling een spel spelen? Het kan! Met het Buitenbeentjes kaartspel maak je elke wandeling uitdagender. Het kaartspel kan je met maximum 4 familieleden of vrienden spelen. Het doosje bevat een aantal opdrachtkaarten (gewone en speciale) en 4 musketonhaken. Elke speler krijgt een musketon en het doel is om op een speelse manier zoveel mogelijk speelkaarten te verzamelen.

Bij elke ronde wordt een spelleider aangeduid, die 3 kaartjes uit de stapel trekt. Hij kiest er 1 gewone kaart of 1 gewone én een speciale kaart uit. Hij vertelt de andere spelers de opdracht en iedereen probeert die zo goed mogelijk op te lossen. De opdrachten zijn heel gevarieerd van bv. een obstakelparcours volgen tot liedjes zingen en raadsels verzinnen. De speciale kaarten geven dan weer een manier van voortbewegen aan die tijdens de gewone opdrachten moeten uitgevoerd worden. Alle spelers beslissen samen wie na een ronde de beloningskaart krijgt. Deze kaart wordt aan de musketonhaak van de speler gehangen. Wie op het einde van de wandeltocht de meeste kaartjes gewonnen heeft, wint het spel. Het Buitenbeentjes kaartspel kan je hier aankopen voor € 14,99.  Wil je het kaartspel zelf in elkaar knutselen? Dan kan je een ingekorte versie downloaden.

©  Tekst Stefaan Bailleur –  Foto’s Kempens Landschap & Toerisme Westhoek

About the author

%d bloggers liken dit: