De Dolomieten, een Unesco Werelderfgoed wandelparadijs

De Dolomieten in Zuid-Tirol zijn zo bijzonder omdat de ruige pieken en steile rotsen getuigen van de miljoenen jaren oude geschiedenis van de aarde. Ooit lag hier een zee met koralen en riffen, tot de Europese en Afrikaanse aardplaten tegen elkaar aanbotsten en de zeebodem omhoog stuwden. Het is door die geologische betekenis dat het gebergte als Unesco Werelderfgoed is erkend.

Top wandelgebied

Als je aan een Dolomieten expert vraagt om de top tien van mooiste wandelingen samen te stellen dan zal hij zich in de haren krabben. Niet te doen, klinkt het, want zo’n lijstje is te beperkt om al het moois van Zuid-Tirol er in te stoppen. Liefhebbers van wandelingen en trektochten krijgen zowaar een netwerk van 13.000 km bewegwijzerde paden voorgeschoteld ! Er is voor elk wat wils: relaxte wandelingen voor gezinnen met kinderen en voor zij die graag rustig genieten, tochten door de wijngaarden en over de met bloemen getooide weiden zoals op de Alpe di Siusi/Seiseralm, lange bergwandelroutes zoals de Alta Via di Merano/Meraner Höhenweg of de Altavia delle Dolomiti/ Dolomiten Höhenweg die je dagenlang onderdompelen in ongerepte natuur.

De mooiste wandelgebieden

In Zuid-Tirol word je als natuurvriend en wandelaar voor zo’n moeilijke keuze geplaatst want mooie wandelingen zijn er in overvloed. Trek je wandelschoenen aan voor een tocht in de Dolomieten van Val Gardena/ Gröden, door het Vallunga dal/ Langental naar de berghut Puez, voor een zomerhike tot bij de Lago di Braies/ Pragser Wildsee en de rifugio Seekofel. Er zijn thematische wandelroutes zoals de UNESCO wandeling van bij de gondelbaan Col Raiser naar de rifugio Firenze. Ook in de San Vigilio Dolomieten en in de omgeving van Bolzano/ Bozen is er een keur aan fantastische wandelingen. Wellicht het meest waanzinnige uitzicht op die spectaculaire bergen heb je rond Tre Cime of Drei Zinnen, hét symbool van de Dolomieten. Al even indrukwekkend zijn de wandelroutes rond de Cinque Torri/ Fünf Türme, de vijf torens, van het mooiste dat je in je leven kan zien.

Dolomieten Geotrail

Voor bergbeklimmer Reinhold Messner zijn de Dolomieten de mooiste bergen ter wereld. De Geotrail, met zijn 176 km, is dan ook ontwikkeld om de geologische bijzonderheden van de Dolomieten te ontdekken in 10 etappes. Leer hoe in meer dan 200 miljoen jaar uit een tropische zee met vulkanen en koraalriffen de bergketen is ontstaan. De wandeling start aan de canyon Bletterbachschlucht bij Bolzano/Bozen, daarna wandel je door het hart van de Dolomieten en eindig je in Sesto/Sexten.

Duurzaam toerisme

In Zuid-Tirol staat duurzame ontwikkeling, in het bijzonder duurzaam toerisme, hoog op de agenda. Het UNESCO Werelderfgoed moet beschermd worden opdat ook de komende generaties van de natuurpracht kunnen genieten.

Meer informatie over de activiteiten in Zuid-Tirol kan je hier vinden.

© Foto’s IDM South Tyrol / Seiser Alm Marketing / Tourismusverein Schenna

About the author

%d bloggers liken dit: