mondmasker

Het mondmasker

De laatste 24 uren is er heel wat te doen rond het woord ” mondmasker”.  Gisteren bepaalde de Nationale Veiligheidsraad immers dat het dragen van een mondmasker verplicht is op heel wat plaatsen.  Het virusettertje Corona of Covid-19 genaamd is nog bijlange ons land en de wereld niet uit. Integendeel het aantal nieuwe besmettingen gaat de laatste tien dagen aanzienlijk omhoog.

Laat één zaak duidelijk zijn : in het belang van je medemens en jezelf is het dragen van een mondmasker een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen Corona. Maar waar dien je verplicht een mondmasker te dragen? Waarom draag je best een mondmasker? Hoe draag je een mondmasker op een correcte manier?  We geven het jullie allemaal mee via onderstaande blogpost.

Sinds zaterdag 25 juli is het dragen van een mondmasker op heel wat bijkomende plaatsen verplicht.

Mondmasker = verplicht

 • ​alle winkels​ en winkelcentra, en in de winkelstraten
 • ​in cafés en restaurants, wanneer je aankomt, vertrekt of naar het toilet gaat. Enkel wanneer je neerzit mag je je mondmasker afzetten.
 • ​op markten en kermissen
 • bioscopen
 • theater-, concert en conferentiezalen
 • gebedshuizen zoals een kerk of moskee
 • ​auditoria
 • musea
 • bibliotheken
 • openbaar vervoer (bus, tram, trein, metro)
 • de publieke delen van een bank, zoals de selfbankingruimte
 • casino’s en speelautomatenhallen
 • ​in de publieke gedeelten van een gerechtsgebouw
 • bij de kapper en schoonheidsspecialist
 • je werkplek en andere plaatsen waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden
 • Mondmaskerop georganiseerde wandeltochten aan de inschrijvingszone, wachtrijen voor sanitair, bevoorradingsposten of rustposten.
 • tijdens de wandeluurtjes of oefentochten van onze wandelclubs. De wandelbubbel van 50 personen wordt behouden, doch het dragen van een mondmasker is verplicht op de verzamelplaats. Tijdens het wandelen is het aangeraden een mondmasker te dragen en voldoende afstand tussen de deelnemers te behouden.
 • clubs die op de permanente wandelroutes een bevoorradingszone voorzien dienen eveneens toe te zien, dat de deelnemers en medewerkers een mondmasker dragen bij afgifte van de sampling/bevoorrading .

OPGELET: in bepaalde gemeentes of regio’s is het dragen van een mondmasker algemeen verplicht. Ook tijdens het individueel wandelen o.a. in de Vlaamse Ardennen. Check hiervoor de website van je gemeente/stad!

Waarom draag ik best een mondmasker?

Je handen wassen en afstand houden zijn nog steeds de beste manieren om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Maar nu de regels langzaamaan worden verstrengd kom je opnieuw met meer risico’s in contact. Het virus zou zich dus opnieuw meer kunnen verspreiden.

mondmaskers

Daarom zijn mondmaskers zo belangrijk. Het coronavirus wordt namelijk verspreid door heel kleine druppels die vrij komen wanneer je praat, niest of hoest. Een mondmasker houdt deze druppels tegen waardoor ze niet verspreid worden. Door een mondmasker te dragen bescherm je dus je omgeving tegen het coronavirus.

Hoe meer mensen een mondmasker dragen, hoe kleiner de kans op een nieuwe piek en hoe sneller we weer naar het normale leven kunnen terugkeren. Maar dan moet je het mondmasker wel op een correcte manier dragen.​

Wat als je een medische aandoening hebt waardoor je geen mondmasker kan dragen?

Voor verschillende groepen mensen is een mondmasker dragen niet zo vanzelfsprekend. Mensen met autisme, astma of een handicap bijvoorbeeld kunnen een mondmasker moeilijk lange tijd dragen. In deze gevallen kan je een medisch attest vragen aan je huisarts om je mondmasker te vervangen door een face shield.  Zo ben je toch beschermd tegen het coronavirus.

Hoe draag ik een mondmasker correct en veilig? 7 tips​

 1.      Was je handen

Wil je een mondmasker opzetten? Was dan je handen grondig met alcoholgel of water en zeep. Doe dit voordat je het masker aanraakt. Ook na het afzetten van het masker was je best opnieuw je handen.

 1.      Gebruik de linten of elastieken

Gebruik de uiteinden van de linten of elastieken om je mondmasker aan- of uit te doen. De binnenkant van het masker raak je beter niet aan. Kijk na of het mondmasker niet beschadigd is .

 1.      Bedek je mond én neus

Zorg ervoor dat het masker je mond én neus bedekt en dat het zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Een mondmasker zit helaas niet altijd comfortabel. Toch wordt het afgeraden je masker onder je neus te plaatsen om beter te kunnen ademen.

 1.      Raak je mondmasker niet aan

Eens je mondmasker goed zit, raak je het best niet meer aan. Als het verschuift, zet het dan weer recht door aan de zijkant te trekken. Vermijd ook om je masker te vaak op- en af te zetten.

 1.      Bewaar je masker op een propere plek

Wanneer je het masker moet afzetten om bijvoorbeeld te eten of drinken, leg het dan (met de buitenkant) op een propere en vaste plaats die je nadien makkelijk kan ontsmetten. Of stop het in een papieren enveloppe of luchtdoorlatende zak (bijvoorbeeld een stoffen zak).

 1.      Draag je masker niet te lang

Draag je mondmasker maximum 8 uur aan één stuk of onderbroken. Draag het maximum 4 uur bij intensief gebruik, bijvoorbeeld na veel praten.

 1.      Was of gooi het masker nadien weg

Wanneer je klaar bent met het dragen van je stoffen mondmasker, gooi het dan meteen in de was op 60°. Gebruik je een wegwerpmasker? Gooi je masker dan na het dragen weg in een afgesloten vuilnisbak.

mondmasker

Echter blijft het belangrijk, ook met een mondmasker, om de basisregels op te volgen. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen, raak je gezicht zo weinig mogelijk aan en was je handen regelmatig met water en zeep.​​