Wandelen in Corona-tijden

De laatste dagen nam het Overlegcomité & de Vlaamse regering andermaal verscherpte maatregelen om het coronavirus terug te dringen.  Vragen als mogen we nog wandelen rijzen bij menig op.  

Hier kunnen we volmondig op antwoorden dat individueel wandelen met max. 4 personen nog steeds is toegelaten. Alle andere vormen van wandelactiviteiten of officiële wandelorganisaties zijn bij ministrieel besluit verboden.

Graag geven we jullie een aantal tips mee, waarbij u op een veilige en verstandige manier kunt blijven wandelen. 

Wandelen is ook in deze moeilijke Corona-tijden belangrijk.  We hoeven jullie niet mee te geven dat wandelen een boost geeft aan je immuunsysteem, alle stress uit je hoofd en lijf verbant, het is ook nog eens goed voor je geestelijke gezondheid.  

Wandel in je eigen omgeving

Ga het niet te ver zoeken. Over het hele landsgedeelte vind je unieke wandelplekjes. Vaak plaatsen waar je het bestaan niet van kent, zelfs dichtbij in je eigen beurt.  Wandel daarom zo veel mogelijk in je eigen omgeving.  Vermijd hierbij drukke natuurgebieden of drukke parken. Er zijn voldoende rustige gebieden waar je perfect kan wandelen. Kom je andere wandelaars tegen, houd dan voldoende afstand (1.5 meter). Heb je geen inspiratie om zelf een wandelroute uit te stippelen?  Geen nood! Onze wandelclubs zorgden voor permanente Covid-parcoursen , zodat jij nieuwe plekken in de buurt van jouw gemeente of stad kunt (her)ontdekken. 

Maximaal 4 personen en houd afstand

Zo je individueel gaat wandelen is de wandelbubbel beperkt tot 4 personen.  Hiermee bedoelen we dat je mag gaan wandelen met max. 3 personen die niet tot je nauwe gezinsbubbel behoren. Wanneer je wandelt dien je ook hier steeds de 1,5 afstandsregel  en de hygiënerichtlijnen te respecteren. Ook ten opzichte van andere wandelaars die je kruist.  

Mondmasker

Mondmasker

Laat één zaak duidelijk zijn : in het belang van je medemens en jezelf is het dragen van een mondmasker een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen Corona. Maar waar dien je verplicht een mondmasker te dragen? Waarom draag je best een mondmasker? Hoe draag je een mondmasker op een correcte manier?  We geven het jullie allemaal mee via onderstaande blogpost.

Het dragen van een mondmasker is verplicht

 • ​op het openbaar vervoer vanaf 12 jaar. Je draagt het vanaf dat je het station of de halte betreedt.
 • voor contactberoepen en hun klanten.
 • in de hotels & take-a-way restaurants
 • in winkels en winkelcentra.
 • in winkelstraten, de openbare markten, op elke private- of publiek druk bezochte plaats. Dit wordt bepaald door de lokale overheid. Surf naar de website van je stad of gemeente voor meer informatie.
 • in gebedshuizen en bezinningsplaatsen en bibliotheken.

Waarom draag ik best een mondmasker?

Je handen wassen en afstand houden zijn nog steeds de beste manieren om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Maar nu de regels werden verstrengd kom je opnieuw met meer risico’s in contact. 

mondmaskers

Daarom zijn mondmaskers zo belangrijk. Het coronavirus wordt namelijk verspreid door heel kleine vochtdruppels die vrij komen wanneer je praat, niest of hoest. Een mondmasker houdt deze druppels tegen waardoor ze niet verspreid worden. Door een mondmasker te dragen bescherm je dus je omgeving tegen het coronavirus.

Hoe meer mensen een mondmasker dragen, hoe sneller we weer naar het normale leven kunnen terugkeren. Maar dan moet je het mondmasker wel op een correcte manier dragen.​

Wat als je een medische aandoening hebt waardoor je geen mondmasker kan dragen?

Voor verschillende groepen mensen is een mondmasker dragen niet zo vanzelfsprekend. Mensen met autisme, astma of een handicap bijvoorbeeld kunnen een mondmasker moeilijk lange tijd dragen. In deze gevallen kan je een medisch attest vragen aan je huisarts om je mondmasker te vervangen door een face shield.  Zo ben je toch beschermd tegen het coronavirus.

Hoe draag ik een mondmasker correct en veilig? 7 tips

 1.      Was je handen

Wil je een mondmasker opzetten? Was dan je handen grondig met alcoholgel of water en zeep. Doe dit voordat je het masker aanraakt. Ook na het afzetten van het masker was je best opnieuw je handen.

 1.      Gebruik de linten of elastieken

Gebruik de uiteinden van de linten of elastieken om je mondmasker aan- of uit te doen. De binnenkant van het masker raak je beter niet aan. Kijk na of het mondmasker niet beschadigd is .

 1.      Bedek je mond én neus

Zorg ervoor dat het masker je mond én neus bedekt en dat het zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Een mondmasker zit helaas niet altijd comfortabel. Toch wordt het afgeraden je masker onder je neus te plaatsen om beter te kunnen ademen.

 1.      Raak je mondmasker niet aan

Eens je mondmasker goed zit, raak je het best niet meer aan. Als het verschuift, zet het dan weer recht door aan de zijkant te trekken. Vermijd ook om je masker te vaak op- en af te zetten.

 1.      Bewaar je masker op een propere plek

Wanneer je het masker moet afzetten om bijvoorbeeld te eten of drinken, leg het dan (met de buitenkant) op een propere en vaste plaats die je nadien makkelijk kan ontsmetten. Of stop het in een papieren enveloppe of luchtdoorlatende zak (bijvoorbeeld een stoffen zak).

 1.      Draag je masker niet te lang

Draag je mondmasker maximum 8 uur aan één stuk of onderbroken. Draag het maximum 4 uur bij intensief gebruik, bijvoorbeeld na veel praten.

 1.      Was of gooi het masker nadien weg

Wanneer je klaar bent met het dragen van je stoffen mondmasker, gooi het dan meteen in de was op 60°. Gebruik je een wegwerpmasker? Gooi je masker dan na het dragen weg in een afgesloten vuilnisbak.

mondmasker

Echter blijft het belangrijk, ook met een mondmasker, om de basisregels op te volgen. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen, raak je gezicht zo weinig mogelijk aan en was je handen regelmatig met water en zeep.​​

Let op hygiëne, ook onderweg

Krijg je onderweg last van een loopneus, snuit je neus dan in een papieren zakdoek en gooi deze in een afvalbak. Hoest en nies in je elleboog. Raak onderweg zo min mogelijk voorwerpen aan. Soms kan je niet anders, bijvoorbeeld bij verkeerslichten. Raak je iets aan, ga dan niet meteen met je hand in je gezicht. Neem een flesje desinfecterende handgel mee om je handen te ontsmetten. Bij thuiskomst was meteen goed je handen.

Geniet van je wandeling

Zelfs dichtbij huis ontdek je volop nieuwe en leuke plekjes. Geniet van je omgeving door extra op te letten wat je ziet, hoort, voelt en ruikt. Nu we volop in de herfst vertoeven zijn de kleurschakeringen intens rood en geel, paddenstoelen schieten uit de grond. En waarom tijdens je wandeling geen kleurrijke herfstfoto maken? Inspireer iedereen met je wandeling. Deel je foto via instagram of facebook onder de #iedereenwandelt

About the author

%d bloggers liken dit: