wandelkledij winter

Wandelkleding voor de komende winter

Velen onder ons bestempelen de herfst als het mooiste van alle seizoenen. Zeker wanneer je een wandeling in het bos gaat maken. Niks is mooier dan de geelbruine kleurschakeringen en de paddenstoelen die uit de grond schieten. De najaarszon in het gezicht maakt het allemaal aangenamer.

Maar die najaarszon kan verradelijk zijn! Opeens kan de temperatuur snel dalen of krijg je te maken met onvoorspelbare wind en regen. Dan is goede wandelkledij onmisbaar. Gelukkig is er tegenwoordig op de markt kwaliteitsvolle wandelkledij te vinden die je wandeling behoorlijk aangenamer maken in het winterseizoen.

Het drie lagen systeem

In de wintermaanden kan je het beste gebruikmaken van drie lagen kleding. Door meerdere lagen te dragen wordt de lichaamswarmte beter vastgehouden. Tussen de lagen ontstaat een isolerend luchtlaagje. Een andere voordeel is dat je onderweg iets uit kunt doen als het toch te warm blijkt te zijn.

drie lagen kleding

1e laag: de basislaag of vochtafvoerende laag

Door het dragen van een goed ademende basislaag zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. De basislaag houdt je dus warm en droog en is goed ademend. Kies tijdens de winter voor een thermisch ondershirt, dit geeft je extra warmte op koude dagen.

2e laag: de tussenlaag of isolerende laag

Deze laag is een trui, softshell of hybrid jacket. Het zorgt dat je warm blijft. De dikte van deze isolerende tussenlaag is afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook deze laag moet je transpiratie goed kunnen afvoeren. Kledij dat gemaakt is van fleece is prima te gebruiken. Fleece is zeer goed isolerend, vocht wordt goed afgevoerd en is bovendien een vrij licht materiaal.

3e laag: de buitenlaag of beschermende laag

Deze laatste laag is een sporttechnische jas dat je beschermt tegen kou, wind en hopelijk niet te veel regen. Ook deze laag moet over een ademend vermogen beschikken. De buitenlaag moet je bescherming bieden in alle weersomstandigheden.

Kledij voor de komende winter

Wil je komende winter volledig beschermd gaan wandelen? Je zoektocht naar goede wandelkledij begin je met het aanschaffen van een thermisch ondershirt. De Yonder is een ultra licht ondershirt, gemaakt van sneldrogend polyester met rasterstructuur. Het ondershirt zorgt voor een zeer goede vochtafdrijving, waardoor je lichaam warm en droog blijft. De Yonder is voorzien van een korte ritssluiting en platte naden voor een aangenaam draagcomfort. Zowel verkrijgbaar voor dames als heren.

De tweede laag moet warmte vasthouden, maar tegelijkertijd wel ademenend zijn. Goede natuurlijke materialen voor de tweede laag zijn dons of merino wol, maar ook synthetische materialen. De hybride Pemble & Clumber jacket zorgen door de synthetische dons op de borst en de rug voor prima isolatie. De stretchzones op de mouwen en de zijstukken garanderen een perfecte beweeglijkheid en beschikken net zoals de donslaag over goede ademende eigenschappen. Het materiaal is bewerkt met een waterafstotende finish. Zolang het niet te hard regent kan je dit jacket dus ook perfect als buitenlaag gebruiken.

Niks vervelender dan guur wandelweer. Dan heb je een buitenlaag nodig die je beschermt tegen regen, sneeuw en wind, maar ook voldoende ademt om condens aan de binnenkant te voorkomen. De Birchdale is een waterdichte en ademende regenjas. Het Isotex 10.000 systeem van Regatta Great Outdoors garandeert
optimaal wandelcomfort bij regenweer. De regenjas is vervaardigt uit 100% polyester stretchmateriaal beschikt daarnaast over getapete naden, een aanpasbare capuchon, aanpasbare mouwen met klittenband en een verstelbare trekkoord in de zoom. Twee steekzakken met rits, een borstzak aan buitenzijde met rits en binnenzak zorgen voor heel wat opbergruimte. Zowel verkrijgbaar voor dames (in blauw) als
heren (in blauw en in rood).

Ook mutsen of handschoenen mogen uiteraard niet ontbreken bij een goede winterse wandeloutfit. Ons hoofd en onze handen houden we graag warm tijdens winterse dagen. Zeker het belang van een goed hoofddeksel valt zeker niet te onderschatten.

Zo nu ben je volledig uitgerust. Veel wandelplezier komende winter.

About the author

%d bloggers liken dit: