Nieuwe wandelnetwerken in het Waasland

Voortaan kan je ook in het Waasland wandelen aan de hand van knooppunten. Toerisme Oost-Vlaanderen lanceerde deze herfst twee nieuwe wandelnetwerken:  Moervaartvallei en Grenspark Groot Saeftinghe, samen goed voor 420 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Je kan er wandelen door een prachtige natuur en verrassende landschappen, van de monding van de Schelde tot aan het havengebied bij Gent. Daarbij horen twee netwerkkaarten en ook een wandelgids met vijf routes.

Sporen in het landschap

Van alle Oost-Vlaamse regio’s is het Waasland misschien wel de meest diverse. Je wandelt er door polders, bossen, meersen, graslanden en heidegronden, en langs kreken, rivieren en overstromingsgebieden. Die diversiteit heeft het Waasland te danken aan de nabijheid van de Schelde en de Westerschelde. Die lieten sinds de laatste ijstijd tal van sporen na in het landschap. Ook de mens speelde daarbij een rol. De strijd tegen het water zorgde voor dijken, polders, kreken en meersen. Met de lancering van twee nieuwe wandelnetwerken ontvouwt Toerisme Oost-Vlaanderen 420 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden, die je wegwijs maken naar alle troeven van deze groene regio. 

Twee gebieden in ontwikkeling

Zowel de Moervaartvallei als het Grenspark Groot Saeftinghe grenzen aan wereldhavens, hebben prachtige, maar kwetsbare natuur en zijn om die reden gebieden die bijzondere aandacht vragen. In beide gebieden streeft men dan ook naar een evenwicht tussen industrie, landbouw, natuur, recreatie, waterbeheer en erfgoed. Die inspanningen worden stilaan zicht- en tastbaar en zijn nog volop in ontwikkeling, net als de netwerken. Ook daar voorziet men in de toekomst nog nieuwe realisaties op het vlak van infrastructuur. Wandelaars gaan beide gebieden en beide netwerken zien evolueren in de toekomst. Dat geeft prima redenen om nu en dan eens terug te keren.

Ook een nieuwe wandelgids

Samen met de lancering van de netwerkkaarten brengt Toerisme Oost-Vlaanderen meteen ook een nieuwe wandelgids uit: Wandelen in het Waasland, met vijf routes langs knooppunten, op de twee nieuwe netwerken. Deze pocket van 96 pagina’s is de nieuwste publicatie in een thematische reeks fiets- en wandelgidsen waarin routes centraal staan. De vijf wandelroutes in deze gids brengen wandelaars naar de polders rond Prosperdorp, de kreken van Saleghem en Moerbeke-Waas, en de meersen van de Moervaartvallei rond provinciaal domein Puyenbroeck en het lieflijke dorp Eksaarde. Bij die routes horen verhalen, geheimtips, maar ook eet-, drink- en logeertips in de buurt van de routes. De wandelgids leent zich prima voor dagtrips, maar net zo goed voor een weekendje uit, in de natuur.  

Drie in één – bestel het pakket

Wandelen in het Waasland kost net als de netwerkkaarten € 6. Beide kan best online bestellen via www.routen.be/webshop. Wie de twee netwerkkaarten én de wandelgids in één pakket bestelt, krijgt die toegestuurd voor de voordeelprijs van 14,95 euro.

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Toerisme Oost-Vlaanderen

About the author

%d