Veilig wandelen, zonder afval.

Het zachte herfstweer lokte het voorbije weekend duizenden wandelaars naar buiten. De Vlaamse bossen en natuurdomeinen werden overstelpt. Parkings stonden her en der eivol. Op sommige plaatsen kon je werkelijk over de koppen lopen. Op zich zouden we blij moeten zijn dat Vlaanderen het wandelen (her)ontdekt.   Echter bereiken ons ook alarmerende berichten.  Er is teveel beweging in de bossen en er wordt veel te veel zwerfafval achter gelaten.  Genoeg redenen om als Wandelsport Vlaanderen te reageren, want het kan ook anders!

Veilig wandelen, zonder zwerfafval

Wie vandaag in zijn of haar buurt een wandeling maakt zal het al gezien hebben: tientallen gedragen mondmaskers en zelfs plastic handschoenen slingeren in het rond. En ver hoef je niet te gaan om de eerste exemplaren tegen te komen.  Op parkings, langs de wandelpaden, overal slingeren ze rond terwijl ze in werkelijkheid in de zak met restafval horen.  

450 jaar om af te breken

Stond je er al eens bij stil dat een mondmasker via de wind en de waterlopen uiteindelijk ook zijn weg naar zee kan vinden? En daar blijft het lang aanwezig: het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu, en dan nog verdwijnen de kleine plastic fragmenten nooit helemaal. Mondmaskers lijken onder water te drijven zoals kwallen, waardoor ze als voedsel worden aanzien door zeedieren. Hun maag is hiermee meteen gevuld, zonder enige voedingswaarde. Daardoor vertonen ze uitputtingsverschijnselen. Dieren kunnen er ook in verstrikt geraken. Uiteindelijk kunnen microdeeltjes van mondmaskers op ons bord terechtkomen. En zo is de cirkel opnieuw rond.

Als Wandelsportfederatie roepen we daarom via onze sociale media kanalen op om de boodschap VEILIG WANDELEN, ZONDER ZWERFAFVAL mee uit te dragen.

Vermijd drukke plekken

Daarnaast kan wandelen beslist ook op minder drukkere plaatsen.  In een vroegere blogpost gaven we reeds mee om het niet te ver te gaan zoeken. Over het hele landsgedeelte vind je immers unieke wandelplekjes. Vaak plaatsen waar je het bestaan niet van kent, zelfs dichtbij in je eigen beurt.  Wandel daarom zo veel mogelijk in je eigen omgeving.  Vermijd hierbij drukke natuurgebieden of drukke parken. Er zijn voldoende rustige gebieden waar je perfect kan wandelen. Kom je andere wandelaars tegen, houd dan voldoende afstand (1.5 meter). Heb je geen inspiratie om zelf een wandelroute uit te stippelen?  Op deze wandelblog vind je een overzicht van alle permanente wandelingen, die speciaal in deze coronatijden door onze wandelclubs zijn uitgestippeld.

Ga wat vroeger op stap

Om de grootste drukte te vermijden kan je ook wat vroeger op stap gaan.  Het spreekwoord ochtendstond heeft goud in de mond mag je trouwens heel letterlijk nemen.   Licht, lucht en bewegen zijn immers drie redenen, die er ons dagelijks toe moeten aanzetten om een kleine wandeling te maken.

Wandelpret met kinderen

Kinderen warm maken voor de zoveelste wandeling kan soms een moeilijke opgave zijn. Niet elk kind wandelt graag of als je met meerdere kinderen gaat wandelen kunnen er nog andere wrevels ontstaan. Kinderen vinden wandelen vaak niet zo fijn. Het is te lang, te saai en ze zitten liever met hun iPad of een pannenkoek in de dichtstbijzijnde tearoom. Maak daarom van je wandeling een spel of uitdaging. Want wandelen saai? Niet met deze kleine wandeltips! Wandelpret gegarandeerd.

Join the Hiking Family

Wandelen is HOT, dat bewijst zelfs radio-presentator Sven Ornelis en DJ Regi Penxten die de wandelschoenen aantrekken. Wandelen is al lang niet meer exclusief weggelegd voor de doorgewinterde wandelaar of voor de vijftigplusser. Tegenwoordig gaan we met ons allen op zoek naar de leukste wandelroutes en -activiteiten.  Wist je trouwens dat je al wandelend de stress in je hoofd en je lijf verbant? En dit is slechts één van de vele bevorderende gezondheidsaspecten die wandelen teweegbrengt. Trouwens in bepaalde landen zijn er dokters die wandelen als recept uitschrijven.  Nu we het allen eens zijn dat #iedereenwandelt, hoef je niet langer te wachten om lid te worden van onze Hiking Family. Ongeacht of je lid wordt bij een plaatselijke wandelclub of rechtstreeks bij de federatie.  Bij Wandelsport Vlaanderen vzw zit je steeds goed!  

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s © AFP & EPA

About the author

%d bloggers liken dit: