Het Eiland in de Maas, een bezoekje waard

Wellicht dromen we allemaal wel eens van wat vakantiegevoel op een ver eiland.  Maar weet dat je dit eilandgevoel ook lekker dichtbij kan ervaren.  Net over de grens, in het uithoekje van Midden-Limburg, zowat gekneld tussen de oude en de nieuwe Maas, ligt een piepklein Eiland in de Maas.  De charme wordt er bepaald door het oude vestingstadje Stevensweert en Ohé en Laak. Hier kom je om te genieten van een afwisselende landschapswandeling,  het opsnuiven van de Maasdynamiek en haar boeiende geschiedenis. Maar evenzeer om te genieten van de couleur locale en de geneugten des levens.

Het oude vestingstadje

Het historische centrum van het oude vestingstadje Stevensweert nodigt uit voor een verkenning. De onlangs gereconstrueerde vestingwerken met aarden wallen en grachten verwijzen duidelijk naar de Tachtigjarige Oorlog in de tijd van de Spaanse overheersing.  Wie zich wil verdiepen in de ontstaansgeschiedenis moet beslist een bezoek brengen aan het streekmuseum. De kortfilm ‘ Eiland in de Maas van alle tijden’ neemt je mee in de tijd van toen en nu. Aansluitend kan je ook de Rooms Katholieke kerk en de Protestantse kerk bezichtigen. Of gewoon kuieren door het charmante beschermde dorpszicht, waar het geometrische stratenpatroon met witgekalkte huisjes duidelijk werd behouden.

150 km wandelplezier op het wandelnetwerk Maasgouw

Niet alleen de veelzijdigheid aan cultuur en terrasjes van Stevensweert zal je weten te verrassen. Op het Eiland in de Maas kom je bovenal ook om heerlijk te wandelen. Aan wandelmogelijkheden geen gebrek!  Met het wandelnetwerk Maasgouw, waartoe Stevensweert behoort, beschik je reeds over 150 kilometer wandelplezier die je van knooppunt tot knooppunt loodsen. De wandelkaart is beschikbaar bij de VVV Midden-Limburg en het streekmuseum.

Daar aan de Hompesche Molen

Ter hoogte van de Hompesche Molen, een eeuwenoude graanmolen en naar verluidt de hoogste stellingmolen van gans Limburg, kan je een mooie wandeling maken rondom de Molenplas. Het is een bijzondere wandelroute met mooie vergezichten, uitgesproken oeverbegroeiing, kleine landschapselementen en de ontmoeting met een kudde grazende Gallowayrunderen of Koninkpaarden. Een heus stenen wandelpad waarbij je het water moet oversteken zorgt voor een bijzondere ervaring.  Daarnaast kom je ook voorbij tweeduizend jaar oude bomen die in het kader van de grondwinning zijn geborgen. Je waant je zo in de oertijd.

Of je nu kiest voor de Molenplas wandelroute, een wandelroute met een stukje historie of de mooiste stukjes Eiland in de Maas steeds wandel je voornamelijk in een landelijke omgeving. Langs de Maas kan je fijn struinen en in de dorpskern van Stevensweert kan je historie opsnuiven. Met het veerpontje in Ophoven/Ohé en Laak ben je snel aan de andere oever van de Maas waardoor je ook het Vlaamse wandelgebied Kessenich kan verkennen.

Lekker Limburgs

Van wandelen krijg je beslist trek. Uit eten in Stevensweert betekent genieten. Of je nu opteert voor een snelle trek of een verfijnd adresje, je bent er steeds aan het goede adres. Voor typische streekproducten moet je beslist proeven van de bekende ambachtelijk gemaakte Laaker Boere Sjonke.  In gans Zuid-Limburg vind je beslist geen betere gerookte ham. Zoete bekken verwijzen we graag door naar het Laaker Boere Eis.  De passie en creativiteit waarmee dagverse melk omgetoverd wordt in de lekkerste ijscreaties is tot ver in de regio een begrip. Wist je trouwens dat de grootste en lekkerste pannenkoeken van heel Midden-Limburg ook in Stevensweert worden gemaakt?  Maar je kan je wandeling eveneens afsluiten met een kop koffie met Limburgse vlaai of met een verkoelend biertje of een goed glas wijn.

Het Eiland in de Maas beschikt niet alleen over een ruim aanbod aan horecagelegenheden. Je treft op het eiland en in de regio ook heel wat leuke plekjes om te overnachten. Er is een divers aanbod van hotels, B&B ’s, bungalowparken, groepsaccommodaties, vakantiehuisjes, campings, trekkershutten en nog veel meer!  Vanwege corona gelden momenteel wel beperkende maatregelen tot en met 02 maart 2021. 

Groepsarrangement

Zin om in groep het Eiland in de Maas de ontdekken? Voor groepen vanaf 30 personen maken we graag een op maat programma op. Meer info of vrijblijvende inlichtingen kunnen via nathalie.didden@home.nl

Tekst Stefaan Bailleur / Foto’s John & Nathalie Teunissen-Didden + Visualhunt

About the author

%d bloggers liken dit: