We willen vrijheid, met zijn allen samen wandelen.

Vaccinatie tegen Covid-19 : gewoon veilig laten doen. Bescherm jezelf en je naaste.

Hoe werkt een vaccin?

Wanneer je aangevallen wordt door een virus, een bacterie of een parasiet zal je afweersysteem deze indringer proberen elimineren. Een ongekende aanvaller profiteert van een verrassingseffect en kan grote schade aanrichten vooraleer er een effectieve afweerreactie opgebouwd is. Met een vaccin schakel je dat verrassingseffect uit! Je brengt een deel van een indringer in, je afweer reageert en elimineert deze proefinfectie. Ons afweersysteem heeft een geheugen. Eens we met een bepaalde indringer in contact gekomen zijn onthoudt ons systeem de kenmerken van die indringer. Bij een volgende contact start onze afweer veel sneller op en vernietigt de indringer vooraleer we echt ziek worden.

Hoe goed en hoe snel werken de vaccins?

Zoals voor alle vaccins geldt dat je lichaam 10 tot 14 dagen nodig heeft om voldoende afweer te ontwikkelen om je te beschermen tegen een infectie. Voor de meeste vaccins zullen twee injecties nodig zijn om maximale bescherming te bieden. De termijn tussen de twee injecties kan verschillend zijn. Ook bij personen met bijkomende aandoeningen werd een 95% effectiviteit genoteerd.

Hoelang zijn ze beschermd?

Dit wordt opgevolgd, maar is niet eenvoudig. In de komende maanden / jaren zal blijken of de vaccinatie jaarlijks, 5 jaarlijks dient herhaald te worden.

Wie wordt niet gevaccineerd?

Voorlopig personen jonger dan 16 jaar. De vaccins zijn nog niet getest bij -16 jarigen. Bepaalde personen krijgen advies van hun arts, indien het best voor hun afgeraden wordt. Maar voor de rest van de bevolking, inclusief personen met diabetes, wordt Covid-19 vaccinatie zeer sterk aangeraden.

Wat zijn de nevenwerkingen?

Een aantal nevenwerkingen kunnen voorkomen, maar steeds onschuldig. Deze bijwerkingen zijn slechts zeer tijdelijk van aard en dus absoluut geen reden om je niet te laten vaccineren. Bv. Lichte zwelling t.h.v. de injectieplaats, lichte vermoeiheid na de tweede injectie kan voorkomen, of hoofdpijn, spierpijn. Maar kortdurend. Men kan steeds een bijwerking melden op www.eenbijwerkingmelden.be

Korte Conclusies :

Bescherm jezelf en je naasten : laat je vaccineren op  een veilige manier. De huidige maatregelen (mondmasker – handen wassen – beperkte contacten) moeten aangehouden worden tot er meer dan 70% van de bevolking gevaccineerd is. Verzorg je goed : bloeddruk – gewicht – niet roken – gezonde voeding en voldoende beweging : BLIJVEN WANDELEN. Dit zijn zaken waar men zelf aan kan werken om je risico op ernstig verloop te beperken.

Bron : Tijdschrift Diabetes – info. Artikel door Dr. Luk Buyse (huisarts – sportarts) en voorzitter Diabetes Liga, Brussels Labo voor Inspanning en Topsport, VUB Brussel. Nuttige info op http://www.laatjevaccineren.be

About the author

%d