Check – check – check, maar doe ook de Tekencheck

Van een tekenbeet kun je ziek worden! Het kleine spinachtig beestje, is zeer actief tussen maart en oktober. Ze leven overal, maar vooral in het bos, park, heidegebied, in de duinen en in je tuin (struiken – gras). Ze kruipen overal bij mens en dier, op de warmste plaatsen van het lichaam. Een teek kan drager zijn van verschillende bacteriën (de meeste voorkomende : de ziekte van Lyme).

Symptomen

De eerste symptomen lijken op griep, steeds een arts raadplegen. De teek kan ook andere ziektekiemen overdragen. De gevaarlijkste : hersenvliesontsteking, deze wordt veroorzaakt door de buitenlandse teken o.a. Duitsland – Oostenrijk… Daarvoor bestaat er nu een niet terugbetaald vaccin, maar is niet werkzaam voor de ziekte van Lyme! Daar bestaat geen vaccin voor.

Wanneer en waar controleren?

Van een tekenbeet kan je ernstig ziek worden. Vandaar is het belangrijk om na een wandeling in het bos, in het park, in de heide of in de duinen een tekencheck uit te voeren. Doe dit meteen bij thuiskomst op jezelf en je medebewoners. Een teek kruipt op je lichaam én onder je kleren op zoek naar een warm plekje. Dat kan overal op je lichaam zijn. Controleer je dus ook overal!  Niet enkel je armen, benen, borstkas en buik, maar ook je hoofd, haarlijn, achter de oren, oksels , navel, liesstreek, bilnaad, knieholte en zelfs tussen je tenen.

DSC00591

Verwijder de teek rustig in één beweging

Hoe verwijder je een teek? Gebruik een tekenkaart (zie Wandelsport Vlaanderen tekenkaart) of een tekenpincet : nooit de buik plat duwen van de teek, dan gaat deze braken en zo de bacterie doorgeven. Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie . Verbrand of draai niet aan een vastgehechte teek.

Hoe verzorg je een tekenwondje?

Het is niet erg als een stukje van de teek blijft vasthaken in je huid. De bacterie wordt zo niet doorgegeven, maar het kan wel een kleine infectie veroorzaken. Het wondje preventief verzorgen is aangeraden. Gebruik preventief een insectenwerend middel met Deet op de onbedekte huid (te verkrijgen in de apotheek) of maak het indien nodig proper met water en zeep.

Wat te doen na het verwijderen van de teek?

Als je een teek verwijderd hebt, is het belangrijk dat je de tekenbeet goed opvolgt. Let een maand lang op mogelijke symptomen. Opvolging is belangrijk om in geval van ziekte een correcte behandeling te kunnen opstarten. Merk je een rode, ringvormige plek op de plaats van de tekenbeet kan dit wijzen op de ziekte van lymne. Raadpleeg zeker je huisdokter.

De Tekennet-app

Om de actieve preventie van de ziekte van Lyme te verbeteren, wenst het Wetenschappelijk Instituut van Volksgezondheid de gebieden met het hoogste risico op tekenbeten te identificeren. Om dit doel te bereiken moedigt het Instituut alle burgers aan om opgelopen tekenbeten te melden op de website www.TekenNet.be of via de mobiele applicatie.

Alle info op www.tekenbeet.be  (Agentschap Zorg en Gezondheid).

Check – check – check : zeker doen voor corona, maar vergeet de Tekencheck niet!

About the author

%d bloggers liken dit: