Hoe je wandelschoenen onderhouden?

Een stevige wandeltred laat zijn sporen na. Voor je languit in de zetel ploft, is het aangeraden om je wandelschoenen schoon te maken. Zo zien je wandelschoenen er bij een volgende wandeling niet alleen netjes uit, met het onderhouden ervan verleng je ook de levensduur.

Hoe gaan we te werk?

Met de aanschaf van degelijke kwaliteitswandelschoenen is direct geen onaardig bedrag gemoeid. Een reden temeer om aandacht te besteden aan een goed onderhoud, zodoende de levensduur van je wandelschoenen te verlengen. Maar hoe ga je hiervoor te werk? Aan de hand van onderstaand vijfstappenplan kom je het allemaal te weten.

  • Stap 1 : Laat de schoenen luchten en drogen. Haal hiervoor het voetbed en de veters uit de schoenen; de schoentong naar voren. Zet ze niet in de zon of bij een warmtebron (radiator). Dit om scheurtjes te voorkomen.
  • Stap 2 : Maak ze schoon met een borstel en lauw water. Eventueel kan je hiervoor een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken (te verkrijgen in de speciaalzaken).
  • Stap 3 : Impregneer je wandelschoenen met een impregneermiddel als  ze nog nat zijn (de poriën staan nog open). Doe dit regelmatig!! Water en vuil dringen niet door en het ademend vermogen blijft  behouden.
  • Stap 4 : Goed napoetsen. Behandel ze regelmatig met een  speciaal verzorgingsproduct. Dit kan je doen met een wasachtige schoensmeer of –crème. (geen vet, wel wax). Vooral bij leder belangrijk gezien leder op termijn uitdroogt en broos wordt. Gevolg is dat de naden kunnen beschadigen en lossen. Op onze wandelwebshop vind je zo’n verzorgingsproducten.
  • Stap 5 : Berg de wandelschoenen op in een goed geventileerde ruimte. Een houten schoenspanner helpt de vorm van de schoen te behouden. Berg de schoenen nooit op in een vochtige ruimte (gevaar voor schimmelvorming).      Ook nooit in de zon of bij een warmtebron.

Wat is het belang van een goede (speciale) inlegzool?

In elke wandelschoen zit een fabriekszool, maar misschien past die niet altijd bij jouw voeten. Elke voet is immers uniek en standaardzolen zijn daar niet altijd aan aangepast. Een kwaliteitszool verbetert je stapbeweging door stabiliteit en steun aan de hiel, de enkel, de voetboog en de middenvoet te geven. Zo wordt een foute positie van je voet gecounterd, wordt je lichaamshouding weer in balans gebracht en stap je zo meerdere kilometers weg. Als je voeten proneren of supineren (zie illustratie) kan je die corrigeren met speciale (gel)inlegzolen. Bij twijfel, win advies in van een speciaalzaak die een voetanalyse kunnen maken.

Hoe voorkom ik blaren bij nieuwe schoenen?

Zorg dat je schoenen goed ingewandeld zijn voor je aan die wandeltocht begint. Elke schoen heeft tijd nodig om zich naar jouw voet te zetten.  Een lederen exemplaar loop je in door eerst korte afstanden te stappen en dat gedurende enkele dagen geleidelijk op te trekken. Zorg uiteraard ook voor een goede wandelsok die transpiratie afvoert, schokken dempt en de wrijving vermindert tussen je voeten en de schoen.

Tekst Luc van de Cauter / Foto’s Lowa , Siegel Belgium & BRBL

About the author

%d bloggers liken dit: