Welke meerwaarde speelt een podoloog in blessurepreventie?

Podologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet en dit in relatie tot hoger gelegen segmenten. Velen denken dat een podoloog enkel klachten met betrekking tot de voet bestudeert, maar dit is niet volledig waar. Ook hoger gelegen klachten zoals knie-, heup- en rugklachten die hun oorzaak vinden in een hinder vanuit de voet kunnen in kaart worden gebracht.

Wat doet een podoloog?

Een podoloog is gespecialiseerd in bewegingsanalyses, mensen opnieuw pijnvrij laten bewegen en sporters betere prestaties helpen bereiken. Kinderen, volwassenen en ouderen kunnen bij een podoloog terecht, zowel preventief als genezend. Door een goede multidisciplinaire samenwerking kan de stijgende keten als de dalende keten geoptimaliseerd worden om het doel van de patiënt te behalen.

Voor wie kan een bezoek bij de podoloog nuttig zijn?

Zowel een getrainde wandelaar als iemand met minder wandeluren op de teller wil ten alle tijden ongemakken vermijden. Dat kan enkel als de omstandigheden van het wandelen optimaal zijn.

  1. Zijn de wandelschoenen voldoende stevig en het juiste type voor het afrolpatroon?
  2. Hoe loopt de voetafwikkeling?
  3. Is het evenwicht tussen de lengte en kracht van de spieren optimaal?

Dit zijn zaken die best geweten zijn, zodat dit kan bijgestuurd worden vooraleer blessures en pijnklachten ontstaan. Tijdens een biomechanisch onderzoek bij een podoloog wordt de bewegingsmogelijkheid van verschillende gewrichten van het onderste lidmaat getest, een klinische inspectie van het lichaam afgenomen en een bewegingsanalyse van het stappen en lopen uitgevoerd.

Ongeacht het wandelniveau, een bezoek aan een podoloog zal altijd een meerwaarde zijn om op een verantwoorde manier te (blijven) wandelen.

About the author

%d bloggers liken dit: