saarland

Saarland: grenzeloos wandelen

Vlak tegen de grens met Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg ligt het Saarland, een verrassende streek met een indrukwekkende natuur en verbluffende vergezichten. Dichte bossen, glooiende heuvels, brede rivierlandschappen… het Saarland is dé wandelbestemming bij uitstek.

Het Saarland is een van de aantrekkelijkste wandelgebieden in het Duitse middelgebergte. Drie grote natuurgebieden steken er bovenuit: het UNESCO Biosfeerreservaat Bliesgau in het zuidwesten en het natuurpark Saar-Hunsrück met het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald in het noordoosten van Saarland. 

Aantrekkelijkste wandelgebieden

Het UNESCO biosfeerreservaat van de Bliesgau is een echte aanrader voor natuur- & wandelliefhebbers. De bijzonderheden van de Bliesgau zijn de uitgestrekte beukenbossen, de draslanden langs de Blies, boomgaarden, en kalkgrasvelden waarin ontelbare orchideeënsoorten groeien. Tussen het Saarland en de Rijnland-Palts ligt die andere fascinerende wildernis: het natuurpark Saar-Hunsrück. Zwarte ooievaars, wilde katten en vleermuizen vinden hier dezelfde rust als natuurliefhebbers. De Kelten streken al neer in dit gebied. Het natuurpark bewaart de stenen getuigen van deze cultuur: de Keltische muur in Otzenhausen legt een link tussen de natuur en de mythische tijd van de Kelten.

Het wandelaanbod in Saarland is dan ook immens. Je kan er wandelen op de Premiumwandelroutes, genieten van een voortreffelijke streekkeuken op de Tafeltouren of kiezen voor een hele of halve dag wandelplezier op de Rundwanderungen. Heldere bossen, verscholen weilanden, ongerepte paden, kabbelende beken, met varens begroeide open plekken, avontuurlijke rotsen en prachtige uitzichten vormen de schoonheid van het landschap. Daarnaast kan je onbezorgd wandelen aan de hand van de uitstekende bewegwijzering.

De Saar-Hunsrück Steig

Voor allen die houden van een waar wandelavontuur is de Saar-Hunsrück Steig de aanrader. Een avontuurlijke trektocht tussen Moezel, Saarschleife, Trier en Rijn. Je wandelt op smalle paden door de fascinerende natuurlandschap van de Hunsruck. De tocht zit vol afwisseling en verveelt nooit vanwege de veelzijdige landschappen: wijngaarden en rivierlandschappen langs Saar en Moezel wedijveren met bosrijke heuvelruggen en bergkammen. De topper van de tocht is en blijft het fantastische uitzicht op de Saarschleife.

Wil je helemaal avontuurlijk op stap en de natuur op een uitzonderlijke manier beleven? Huur dan een hangmat en neem die mee langs de Saar-Hunsrück Steig. Niks zaliger dan de mat op te hangen en naar de bosgeluiden te luisteren of je door de vogels te laten wekken. In het nationaalpark vind je ook een aantal bivakzones, ver weg van de dorpen en makkelijk bereikbaar via de wandelpaden. De ideale slaapremedie voor iedereen die ’s nachts onder de sterrenhemel wil slapen.

Tourismus Zentrale Saarland Gmbh, Trierer Straße 10, 66111 Saarbrücken,
Tel. +49(0)681 92 72 00, info@tz-s.de – www.toerisme-saarland.nl
Meer informatie: www.saar-hunsrueck-steig.de/nl

About the author

%d bloggers liken dit: