Reanimeren, kan een leven redden

Het kwam recent frequent in de media, reanimeren : Iedereen zou dit moeten kunnen! Zeker ook in elke wandelclub zou er één of twee mensen moeten aanwezig zijn met een opleiding “Reanimatie” en dit jaarlijks – tweejaarlijks even opfrissen. Ook Wandelsport Vlaanderen heeft een docent reanimatie in de Medische Commissie : mijn collega Luc Van de Cauter.

Maar kent iedereen het verschil tussen een hartstilstand, hartinfarct, hartfalen? Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Alsof het allemaal synoniemen zijn. Maar het zijn wel degelijk verschillende hartaandoeningen met telkens andere signalen.

 • Hartstilstand : is een levensbedreigende aandoening.
  • Het hart stopt met kloppen, en pompt geen bloed meer rond. Het lichaam en belangrijke vitale organen, waaronder de hersenen, worden niet meer voorzien van  bloed en krijgen dus ook  geen zuurstof meer. De persoon valt neer, raakt bewusteloos en stopt met ademen.
  • Eén van de oorzaken kan zijn ventrikel fibrillatie  (voorkamerfibrillatie) Dit is een  hartritmestoornis die een  hartstilstand kan veroorzaken. De voorkamers worden te snel en chaotisch geprikkeld, en trekken niet krachtig genoeg meer samen. Het verdere elektrische systeem die ook de kamers doen samentrekken wordt verstoord. De kamers gaan onregelmatig en vaak te snel samentrekken. De pompfunctie valt weg.  Er wordt onvoldoende bloed rondgepompt wat kan leiden tot  hartstilstand.
 • Wat te doen : bel meteen 112 – gebruik de app 112be. Start binnen de 4 minuten direct de reanimatie, sluit indien aanwezig een AED (Automatische Externe Defibrillator) aan. Dan is de overlevingskans het grootst. Zie bijhorende film van Rode Kruis België.
 • Hartinfarct.
  • Dit is een acute aandoening (hartaanval in de volksmond). Een kransslagader van het hart is verstopt. Hierdoor krijgt een deel van het hart (de zone rond de verstopping) geen bloed en dus geen zuurstof meer. De patiënt is bewust en krijgt plots een  drukkende pijn en beklemmend gevoel midden op de borst. Deze kan uitstralen naar de bovenarmen (meestal linkerzijde), kaken, oren, rug, maagstreek.
  • Verdere symptomen zijn : Snelle en zwakke polsslag – snelle en oppervlakkige ademhaling – kortademigheid. Ook misselijkheid – bleek zien – duizeligheid – zweten en een gevoel van angst kunnen optreden.
  • Uiteindelijk vertoont het slachtoffer een grauwe huidskleur en blauwe verkleuring van de lippen en vingernagels door het zuurstoftekort.
 • Wat te doen : bel meteen 112 – gebruik de app 112be. Ga nooit met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Snelle zorg en professionele toediening van zuurstof kunnen de schade  beperken. In afwachting van de komst van de hulpdiensten : plaats het slachtoffer in een comfortabele houding (zittende of halfzittende houding); Maak spannende kledij los, zorg voor een comfortabele ademhaling. Probeer het slachtoffer gerust te stellen en stimuleer hem/haar rustig proberen te ademen. Blijf de vitale functies (bewustzijn -ademhaling- hartslag) controleren. Bij het uitvallen van de vitale functies start dan de reanimatie op.
 • Hartfalen.
  • Dit is een ernstige chronische aandoening. Het hart van mensen met hartfalen pompt minder goed tot slecht. Klachten zijn o.a. kortademigheid bij inspanning – vermoeidheid – gezwollen enkels/voeten – onrustig slapen en ’s nachts vaak plassen. Andere klachten kunnen zijn : koude handen en voeten – opgeblazen gevoel – verminderde eetlust – prikkelhoest – ritmestoornissen. Neem contact op met een arts, bespreek de klachten. Zeker indien er ritmestoornissen zouden zijn (wat men niet weet) kan er zich op termijn een hartstilstand voordoen. Dokters zullen advies geven of ga met de patiënt naar een spoeddienst, indien geen arts aanwezig is.

Uitleg over reanimatie met toepassing van oefeningen wordt in overweging genomen. Maar in afwachting van;  een tip : installeer de app Rode Kruis – Eerste hulp België. Leer reanimeren : stap per stap – duidelijk gesproken en  beeld, zeker een must! Ook gebruik van AED kan men volgen. En vele andere levensbedreigende/niet levensbedreigende situaties kan men op deze apps lezen. 2 apps downloaden vraagt enkele minuten werk  DOEN : HET KAN MENSEN HUN LEVEN REDDEN.

Bron video’s : Rode Kruis Vlaanderen

About the author

%d