In een vorig artikel besteden we aandacht aan vochtinname tijdens een wandeltocht. Het nemen van genotsmiddelen kan ook een invloed hebben op ons wandelen, en wat doe je het best bij uitdroging.
Let op met het overmatig gebruik van genotsmiddelen!!!!
Koffie
Cafeïne (wat ook in cola vervat zit) werkt stimulerend en doet de vetverbranding toenemen. Bovendien gaat cafeïne ook de diurese bevorderen, extra vochtverlies. Terwijl we juist zoveel mogelijk moeten zorgen voor vochtopname.
Tabak
Heeft een negatieve invloed op de prestatie, zeker wat uithouding betreft. Merkbare tekenen zijn kortademigheid, prikkeling van de luchtwegen, versnelling van de hartslag.
Alcohol
Alcohol heeft veel negatieve effecten. Het heeft een vocht afdrijvend uitdrogend effect wat de vochtbalans tijdens en na het wandelen zeker niet ten goede komt. Bovendien zal alcohol het herstelproces vertragen doordat het langer duurt vooraleer de vochtbalans weer op peil is. Bovendien vermindert alcohol het waarnemingsvermogen en de reactiesnelheid maar ook het coördinatievermogen neemt af. Ik zou zeggen, beperk het gebruik van alcohol tijdens het wandelen en bewaar eerder dat lekker biertje voor nadien bij aankomt in de zaal.
Uitdroging
Heb je onbewust om de één of andere manier toch vocht te weinig ingenomen kan dit leiden tot uitdroging.
Uitdroging begint beperkt maar kan snel evolueren naar een ernstige toestand.
Wat stel je vast?
- Men krijgt eerst een gevoel van zwakte en zich ziek voelen
- Men urineert weinig. De urine is donker gekleurd en ruikt sterk
- Mogelijks een droge mond.
- In een latere fase kan hoofdpijn en duizeligheid optreden, en zich misselijk voelen.
- Men kan beginnen braken.
- Tot slot krijgt men een vertraagde pols en diepere ademhaling.
- En er kan zich een bewustzijnsverlies voordoen als laatste fase.
Wat doe je?
Belangrijk is zo snel als mogelijk de eerste tekenen van uitdroging te herkennen en onmiddellijk in actie te komen om erger te voorkomen.
- Stop onmiddellijk met uw wandeltocht
- Ga uit de zon en zoek schaduw op of ga binnen in de zaal. Zoek koelte.
- Begin met regelmatig kleine hoeveelheden te drinken.
- Water is voldoende.
- Indien de symptomen al verder gevorderd zijn kan je best ook een kant-en-klare rehydratieoplossing zoals “Oral Rehydratation Solution” (ORS) drinken. Een mengsel van zouten en druivensuiker bedoeld om op te lossen in water. Indien niet voorhanden kan je gewoonweg wat zout oplossen in water.
- Koel ook de hals en het voorhoofd met natte doeken. Geeft afkoeling.
Bij vertraagde pols en diepere ademhaling en bij bewustzijnsstoornissen aarzel dan zeker niet om de hulpdiensten te alarmeren.
Ik hoop op deze manier iedere wandelaar wat inzicht te hebben kunnen geven van het nut van een degelijke vochtinname. Het belang te laten inzien van voor het starten met de wandeltocht preventief reeds een flinke slok water te drinken en gedurende het verder verloop van de tocht regelmatig voldoende genoeg water te drinken.
Hoe verleidelijk het ook is om bij mooi warm zonnig weer een heerlijke lekkere frisse pint of lekker trappistenbiertje te drinken, probeer het gebruik er van zoveel mogelijk te beperken tijdens de wandeltocht zelf en geniet er dubbel en dik van na de tocht in combinatie met een leuke babbel met onze collega clubleden en andere bevriende wandelaars. Contacten die we zo gemist hebben en waar we allen naar uitkijken.
Ik wens iedereen veel wandelplezier toe, hoe het veilig en gezond en hopelijk tot binnenkort ergens in wandelland.
Tekst : Luc Van de Cauter (wandelinitiator)