De 5 mooiste wandelgebieden in Zwitserland

Als er één land is in Europa waar echte hikers hun hart kunnen ophalen, dan is het Zwitserland wel. Een aantal van de hoogste toppen van ons continent domineren hier de schitterende landschappen. Immense gletsjers, turquoise rivieren, dichtbegroeide bossen, enorme rotsformaties en betoverende meren liggen voor het oprapen.

Bovendien is Zwitserland een van de best georganiseerde én duurzame landen ter wereld.  Je vindt er meer dan 65.000 goed aangelegde wandelpaden; voor zowel de beginnende wandelaar als de gevorderde hiker. Ben jij die natuur- en wandelfanaat en ga je binnenkort naar Zwitserland? Dan hebben wij speciaal voor jou de mooiste wandelgebieden op een rijtje gezet:

Berner Oberland

Dit wandelparadijs is typisch Zwitsers en herbergt een adembenemend landschap met uitzicht op de besneeuwde toppen van de beroemde Jungfrau, de Eiger en de Mönch.  De oogverblindende Lauterbrunnen-vallei, verrast wandelaars met zijn goed onderhouden bergweiden, wandelpaden, steile kliffen en tientallen watervallen. Midden in deze natuurpracht bevindt zich een geheel eigen wereld van gletsjers, waaronder de grootste van West-Europa; de Aletsch Gletsjer.

Ten noorden van de Lauterbrunnen-vallei liggen bovendien twee immense, glinsterende meren; het meer van Brienz en het meer van Thun. Je zult het niet geloven als je het niet met eigen ogen ziet, maar de kleur van deze meren is zó intens blauw, dat het lijkt alsof het is gefotoshopt. Tijdens vele wandelingen in deze regio word je vergezeld door panoramische uitzichten over deze meren, ruige bergen en groene hellingen.

Om Berner Oberland (en andere toffe wandelregio’s van Zwitserland) optimaal te ontdekken, raden we aan om in een vakantiehuis te verblijven te midden van de natuur. Bekijk ter inspiratie deze knusse vakantiewoningen van Interhome en haal het beste uit je vakantie!

Appenzell

Een van de meest betoverende wandelregio’s van Zwitserland is het Duitstalige Appenzell; een natuurparadijs in het noordoosten met glooiende heuvels, fluweelgroene weiden en kleurrijke huizen. Het voelt hier bijna alsof je een sprookje binnenstapt. Voor wandelaars gaat er niets boven het Alpsteingebergte; de beste plek om te hiken in deze streek. De toppen van de Alpstein rijzen mysterieus boven de wolken uit en vormen een altijd aanwezig decor.

Naast schilderachtige wandelpaden met uitzicht over de Alpenweiden en verschillende meren, biedt Appenzell verschillende dramatisch gelegen berghutten met accommodatiemogelijkheden en diners voor wandelaars. Verwacht hier geen luxe vijfsterrenhotels, maar puur natuur, rust, ongelooflijke sterrenhemels en een super authentieke, Zwitserse ervaring.

Wallis

In het zuidwestelijke deel van Zwitserland ligt Wallis, of Vallais; het kanton met de hoogste concentratie bergtoppen van maar liefst meer dan 4000 meter hoog. Het is dan ook de thuisbasis van de Pennine Alpen; de hoogste bergketen van West-Europa. Bovendien ligt in Wallis de beroemde ‘Hiker’s Haute Route’: een uitdagende wandeling van Chamonix naar Zermatt.

Deze betoverende laatste stad, die pal onder de verbazingwekkende Matterhorn ligt, is hét centrum voor wandelroutes en trekking in Wallis. Andere populaire wandelbestemmingen in dit gebied zijn Saas Fee, Verbier en Crans-Montana. Maar daar houdt het zeker niet bij op! Als je wilt, kun je met gemak jaren spenderen in Wallis, zonder alle wandelingen te hebben ervaren.

Ticino

Het maken van wandeltochten in het kanton Ticino, in het zuiden van Zwitserland, is weer een heel ander verhaal. Er heerst hier een Italiaanse vibe vanwege de nabije ligging van buurland Italië. En de landschappen doen dan ook meer mediterraans aan. Je kunt hier geweldige huttentochten maken, wandelend van herberg tot herberg. Deze tochten staan in het teken van met palmbomen bedekte kustlijnen, afgelegen baaien, romantische dorpjes, rustige paden en verborgen watervallen.

Daarnaast is het fantastisch om te hiken rondom de belangrijkste meren van Ticino, die altijd met je meebewegen. Het noordelijke deel van het kanton biedt echter juist een magische ervaring in de bergen en valleien die hier het landschap bepalen. Stille paden, verborgen watervallen en vergeten dorpjes zijn slechts een aantal van de schatten die wachten op verkenning.

Graubünden

Helemaal in het oosten van het land is Graubünden een uniek Zwitsers kanton, waar de inwoners maar liefst 3 talen spreken: Duits, Italiaans, Reto-Romaans of een mengelmoesje van allemaal. Vanwege zijn schoonheid trekt Graubünden veel toeristen, maar er zijn altijd plekken te vinden waar de rust en authenticiteit blijft bestaan.

Je vindt er afgelegen bergdorpjes, ongerepte natuur en een dramatische berg van boven de 4000 meter: de Piz Bernina. Echte die hards kunnen zich wagen naar de top, maar wandelingen met uitzicht op deze topper zijn ook al geweldig.

Daarnaast ligt het enige Nationale Park van Zwitserland in Graubünden; namelijk Engadin. De natuur gaat hier ongestoord haar gang, en het bezoekerscentrum voorziet hunkerende wandelaars met liefde van de mooiste wandelroutes.

Kun je niet wachten om deze regio’s al wandelend te gaan verkennen? Zorg dan altijd voor een goede voorbereiding. Draag de juiste kleding, wees alert op de weersvoorspelling, ken je route en wees fit. Better safe then sorry!

About the author

%d bloggers liken dit: