We hadden een zeer natte, soms warme zomer. En de nazomer geeft ook ideaal weer voor de insecten. Wandelaars stappen met blote armen en benen, met felgekleurde of zwarte wandelkledij. Een trekpleister voor vliegende insecten. Wit, groen en beige zijn kleuren die de insecten het minst aantrekken. Vermijd deodorant, aftershave en geurende zonnecrème. De geur trekt bijen en wespen aan. Sla niet wild om je heen als er een wesp in de buurt is. Ook al zeggen je reflexen vaak het tegenovergestelde.
Welke insecten kunnen je steken?
- Wespen en bijen : steken vooral als ze zich bedreigd voelen. Er ontstaat een rode jeukende zwelling op de plaats van de steek. Een steek in je neus, tong of hals kan best gevaarlijk zijn, omdat je door de zwelling ademhalingsproblemen kan krijgen.
- Hommel : deze steken zeer zeldzaam.
- Hoornaar : kan steken als je in de buurt van zijn nest komt. Hij is 3.5 maal groter dan een wesp. Een steek van een hoornaar is pijnlijker en kan een erg branderig gevoel geven.
- Muggen : een muggenbeet is doorgaans onschuldig, maar bij sommige mensen kan er wel een allergische huidreactie ontstaan als ze herhaaldelijk gestoken zijn.
- Mieren : een mier bijt niet snel, alleen als ze zich in het nauw gedreven voelt. Een mierenbeet is onschuldig en uit zich in een rode vlek en branderig gevoel.
- Eikenprocessierups : zorgt voor ongemakken. Een vervelende jeuk of uitslag, gezwollen ogen, kortademigheid. Dit wanneer de huid in contact gekomen is met de witte brandhaartjes van de eikenprocessierups. (ook de viervoeters kunnen er last van hebben).
- Spinnen : sommige kunnen bijten en zorgen voor een vervelende zwelling, jeuk of branderig gevoel.
- Teken : parasiet die behoren tot de spinachtigen. Een beet is een wondje die ontstaat doordat de teek zijn zuigsnuit in de huid doorboort. In het speeksel zit een verdovende stof en een stof die de bloedstolling tegengaat. Kan ziekten veroorzaken : waaronder Lymeziekte. De beet geeft geen zwelling, geen pijn of jeuk. Men moet de huid controleren, de teek is zichtbaar : een piepklein zwart bolletje (soms rode ring rond de teek) : gebruik een tekenkaart om het zo snel mogelijk te verwijderen (zie Check, Check, Check doe ook de tekencheck).
Wat doen we bij een insectenbeet?
- Gestoken door een insect met angel : duw de angel meteen uit de huid met je nagel of iets stomps. Probeer hem niet tussen je vingers eruit te trekken. Zo duw je het resterende gif in de huid. Koel de gestoken plek met ijs of een koude natte doek. Hiermee vernauw je de bloedvaten, waardoor het gif zich minder snel verspreidt. Niet krabben, dit verergert de jeuk en kan er een infectie ontstaan. Ben je in de mond of keelholte, hals ,nek, ogen gestoken : ga zo snel mogelijk naar spoedgevallendienst, vooral bij benauwdheid of extreme zwelling.
Advies bij jeuk.
- Verkoelend middel + essentiële oliën (vb tea – tree – munt – kamille)
- Bij allergische reactie : cortisone crème (advies van arts – apotheek)
- Oraal antihistaminicum (advies van arts – apotheek)
- After bite gel – spray of andere (advies vragen aan apotheek)
Preventie.
- Insectenwerend middel : 10 minuten voor blootstelling aanbrengen. Maar eerst indien noodzakelijk : zonnecrème : 30 minuten voor blootstelling aan de zon. Na 20 minuten het insectenwerend middel : bijvoorbeeld :
- DEET met concentratie tussen 30/50 % (werkzaam o.a. voor muggen, teken, wespen)
- 30% : bescherming 4 à 5 uur
- 50% : bescherming 8 à 10 uur
- Citriodiol : werkzaam bij o.a. muggen – teken – zandvliegen
- Saltidin : werkzaam bij muggen – teken – stalvliegen – vlooien
- IR3535 : geven 12u. bescherming tegen alle stekende insecten
- Geraniol en TP19 : armbandjes : 15 dagen werkzaam
- DEET met concentratie tussen 30/50 % (werkzaam o.a. voor muggen, teken, wespen)
- Vraag steeds advies aan uw apotheek (ivm merken)
Bron : U-Gent