Aken en het drielandenpunt

De keizerlijke stad Aken is met zijn historische bezienswaardigheden een schatkist voor iedereen die in cultuur geïnteresseerd is. De wereldcultuurerfgoed Dom van Aken, de grootste bisschoppelijke kerk ten noorden van de Alpen en musea met een aanbod van oude Hollandse meesters tot moderne kunst staan garant voor een culturele allround belevenis. Daarna nodigen de vele cafés en pubs in de historische binnenstad uit om te blijven hangen. Maar het grensgebied in de directe omgeving van de Eifel, de Belgische Ardennen en het Heuvelland in Nederlands Zuid-Limburg is uiteraard ook een heus wandelparadijs.

De Vennbahnweg

Wie na zoveel indrukwekkende cultuur ook de landschappelijke veelzijdigheid wil verkennen, vindt er perfect gemarkeerde fiets- en wandelpaden. De Vennbahnweg bijvoorbeeld begint direct in Aken en loopt via Monschau en België naar Luxemburg. De in onbruik geraakte spoorlijn, die in de 19e eeuw werd gebruikt voor het vervoer van kolen en ijzererts van Aken naar Luxemburg, werd omgebouwd tot fietspad. De gevarieerde, grotendeels vlakke route van 125 kilometer loopt hoofdzakelijk langs idyllische dorpjes en kleine stadjes.

De Eifelsteig

Maar ook wandelliefhebbers komen in de Euregio aan hun trekken, en de duidelijk bewegwijzerde routes zorgen voor een gemakkelijke oriëntatie. De Eifelsteig, bijvoorbeeld, voert wandelaars van Aken-Kornelimünster naar Trier. De 15 dagetappes bieden een afwisselende ontdekkingstocht door heide- en veenlandschappen, de maars van de Vulkaaneifel tot de rode zandsteenrotsen ten noorden van Trier. En voor degenen die de voorkeur geven aan een meer ontspannen dagtocht, is een bezoek aan de wijk Heinsberg aan te bevelen. Hier kunt u zich vergapen aan imposante historische kastelen. In de hartige plattelandsherbergen vormen aardbeien en asperges de regionale specialiteiten. Met de fiets, te voet of in een rustig tempo – de Euregio biedt een veelzijdig aanbod van cultuur, ontspanning en plezier.

Aachen Tourist Service e.V., Friedrich-Wilhelm-Platz, D 52062 Achen, Tel. +49(0)241 180 2950, info@aachen-tourismus.de – www.aachen-tourismus.de/nl
Meer informatie: www.eifelsteig.de/nl

About the author

%d bloggers liken dit: