Wandelen in het Zwarte Woud

Naar het noorden, over de diep ingesneden dalen in het midden tot aan de zonnige bergweiden op de steil oprijzende bergen in het zuiden – de vakantieregio Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland, met een oppervlakte van meer dan 11.100 vierkante kilometer, overtuigt met een bijna onvoorstelbare verscheidenheid aan wandelpaden.
Wandelpaden in het Zwarte Woud – langeafstandswandelpaden, dagtochten op een “Schwarzwaldgourmetroute” of themaroutes voor gezinnen – voeren door bossen, weiden en dalen, over bergkammen en bergtoppen, door wijndorpen, door hoogtepunten van steden als Freiburg en Karlsruhe en naar afgelegen boerderijen. Wandelaars kunnen gemakkelijk onbekende nieuwe werelden betreden – en worden toch altijd veilig geleid door de uniforme bewegwijzering van bijna 24.000 kilometer wandelpaden in het hele Zwarte Woud, die wordt onderhouden door de Schwarzwald-Vereniging.

Een immense wandelverscheidenheid

Een van de mooiste meerdaagse wandelroutes is de Schluchtensteig, die door het Oberzwarte Woud in het zuiden van de regio slingert. De Seensteig leidt rond het sterrenmekka van Baiersbronn in het noorden, en de Murgleiter, genomineerd als mooiste wandelroute van Duitsland, loopt ook door de Baiersbronn wandelhemel. Ook langs de Badense Wijnroute lonken vele aangename wandelingen. Een van de hoogtepunten van de Zwarte Woud-wandelpaden aan de westelijke rand van de vakantieregio is de Alde Gott Panoramarunde in Sasbachwalden. De route loopt over ongeveer tien kilometer door de wijngaarden van Ortenau en rond het charmante bloemen-, wijn- en vakwerkdorp in het centrale Zwarte Woud.


Aan de oostelijke rand van het Zwarte Woud biedt de 10 km lange Himmelberg Runde rond Bad Dürrheim een prachtig panoramisch uitzicht op de Zwabische Alb en de Zwitserse Alpen. Het Heimatpfad in Freudenstadt-Kniebis is ook aan te bevelen. Op de 10 km lange rondweg bieden restaurants verse forel, heerlijke Maultäschle of lokaal wild aan.

About the author

%d bloggers liken dit: