sauerland wandeldorpen

Magisch wandelen in Sauerland

Wandelen in prachtige bossen, doorheen uitgestrekte weiden en genieten van adembenemende uitzichten in de bergen. Nadien proeven van een lokale biersoort, een mijn bezoeken of gaan zwemmen met de kinderen. Klinkt als de ideale vakantie, toch? Daarvoor moet je in Sauerland zijn.   

Kwaliteit in de wandeldorpen

Na ongeveer vier uur rijden vanuit Brussel ben je in Sauerland in Duitsland. Het gebied bevindt zich in het zuiden van Westfalen en is bekend door zijn prachtige natuur en oude dorpjes. Je kan Sauerland ook kennen van het populaire skigebied Winterberg.  

@ Schmallenberger Sauerland Tourismus – Markus Schauerte

Elf dorpjes in Sauerland worden wandeldorpen genoemd. Die naam hebben ze niet voor niks. Met hun aanbod aan wandelroutes is het de eerste “Kwaliteitsregio Wanderbares” van Duitsland. Het wandelaanbod in de dorpjes is ruim en de wandelroutes zijn uitstekend gemarkeerd. Daarbovenop is de service en het gastronomisch aanbod volledig aangepast aan wandelaars. Hotels en restaurants bieden lunchpakketten aan en er is zelfs een ‘wandelen zonder bagage’ service op de langeafstandswandelpaden.  

Prachtige wandelroutes

De Sauerland-dorpjes zijn een must voor wie houdt van wandelen in de hoogte en de daarbij horende adembenemende uitzichten. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘Nog hoger gaat het niet’. Dat is wandeling van 14 km in de grensregio tussen Westfalen en Waldeck. Je wandelt op de Langenberg, de hoogste berg van Westfalen (836 meter). Vervolgens ga je door het natuurreservaat Neuer Hagen en terug naar het dorpje Niedersfeld.  
Nog voor de liefhebbers van hoogte: in de herfst van 2022 opent in het dorp Willingen één van de de langste hangbruggen ter wereld (669 meter lang en 100 meter hoog).   

Maar magisch wandelen verwijst niet enkel naar die prachtige uitzichten. Sauerland is letterlijk magisch. Er zijn 42 ‘zielenplaatsen’ verspreidt over de dorpen. Dat zijn ondergrondse grotten, rotsen, machtige bomen of valleien. Ze zijn geselecteerd omdat ze een bijzondere betekenis hebben. Mensen komen ernaartoe om tot rust te komen en inspiratie te vinden.  
Een wandelroute die aansluit bij die magie is het Hollenpad in Schmallenberg. De wandeling is 9,8 km en geschikt om te doen met kinderen. Je passeert een natuurbelevenisspeelplaats en een verblijf voor wilde dieren terwijl je leert over de geschiedenis en de fabels van het Sauerland.  

Een laatste Sauerlandse wandeling in de kijker is Bronnenweg Alme in Brilon. Deze tocht toont je een andere kant van de Sauerland-dorpen. Je wandelt in het idyllische Mühlental langs de Alme-bronnen. Dat is één van de grootse en mooiste bronomgevingen van Duitsland. Bronnenweg is maar 6,5 km lang, ideaal dus voor de kleine stappers.  

Bier proeven en mijnen bezoeken

Na een verkwikkende wandeltocht zijn de gezellige dorpjes in Sauerland de ideale plaats om verder te ontspannen. Leuke activiteiten zijn er écht voor iedereen, op elke leeftijd. Op culinair gebied kan je de lokale bieren Veltins en Warsteiner proeven, zelfs met een bijpassende kaas. Om tot rust te komen heeft Sauerland een ruim aanbod wellness arrangementen, sauna’s en thermen. Of meer voor avontuur met het hele gezin? Dan is er bijvoorbeeld speel-en klimpark AVENTURA. Sauerland heeft ook talrijke musea, grotten, mijnen en kastelen die je kan bezoeken. Een unieke beleving daaromtrent is de voormalige steengroeve in Schmallenberg-Nordenau, die zou een heilzame werking hebben. 

Gratis met de bus en trein als je overnacht in Sauerland

Een wandelvakantie in Sauerland vraagt om minstens enkele overnachtingen. Nieuw zijn nu de trekkingsplekken vlak naast de wandelpaden Diemelsteig en Uplandsteig. Daar slaap je in je eigen tent op een boekbare camping midden in de natuur.
Voor wie van meer comfort houdt, is er natuurlijk ook een ruim aanbod aan gezellige hotels in de dorpjes. Daaraan is een groot voordeel gekoppeld. Als gast ontvang je de dag van je aankomst de Sauerland Card. Daarmee reis je gratis met de bus en trein op de belangrijkste trajecten tussen de dorpjes. Bovendien krijg je korting op heel wat recreatie-activiteiten. De kaart is geldig tot de dag van je vertrek. Check de website voor de deelnemende dorpjes en voorwaarden.

Kortom, Sauerland is een prachtige wandellocatie voor iedereen en op elke gelegenheid. Klik hier om de andere wandelroutes te bekijken en voor meer informatie over Sauerland-wandeldorpen.  

Foto’s en informatie: © 2022 Sauerland-Tourismus e.V.

About the author

%d bloggers liken dit: