Verleg je grenzen op de Goldsteig

Hou je van een wandeluitdaging in de bergen? Daarvoor heb je de Mount Everest niet nodig. Op de Goldsteig in Duitsland wandel je van bergtop naar bergtop doorheen het prachtige groene woud. Deze uitdagende wandelroute wordt 15 jaar. Dat is het perfecte moment om deze Top Trail of Germany eens uit te proberen.

Topwandelroute

De Goldsteig is een langeafstandswandeling (660 km) door het Beierse Woud en het Oberpfälzer Woud in Duitsland, aan de grens met Tjsechië. Vanwege de uitgestrekte bossen is het gebied bekend als Het groene dak van Europa. De Goldsteig is de langste gecertificeerde wandelroute van Duitsland en
bovendien die met de grootste hoogteverschillen. De naam Goldsteig stamt al vanuit de middeleeuwen. Goederen zoals zout en graan werden met paard en kar door het bosrijke middelgebergte vervoerd. Die oude handels-, smokkelaarsen grenspaden werden Goldener Steig genoemd.

Prachtige natuur langs noord en zuid

Klaar om te vertrekken? Dan kan je kiezen tussen de iets gemakkelijkere zuidelijke route en de pittige noordelijke route. Of allebei natuurlijk, samen goed voor 38 etappes. De route in het noorden brengt je naar een aantal bergtoppen van meer dan 1000m, zoals de Große Arber en de Kaitersberg. Tijdens de koningsetappe beklim je zelfs 8 toppen van 1000m op één dag (over een afstand van 16 km)! Verder kom je langs bizarre rotsformaties zoals bij Dreisessel of de top van de Lusen, die bezaaid ligt met enorme steenbrokken. De zuidelijke route loopt langs de zonnige kant van het middelgebergte. Op heldere dagen kun je er in de verte zelfs de Alpen zien liggen. Aan mooie natuur geen gebrek op beide routes. De Goldsteig doorkruist het Nationaal Park Bayerische Wald en maar liefst 5 natuurparken.

Wandelen met husky’s of langs glaswerken

Op het einde van de zuidelijke route kom je langs de Ilz, het laatste grote wildwater in Opper-Beieren. Je wandelt door een smalle kloof, uitgeslepen door een snelstromende beek. Ondertussen geniet je van een indrukwekkend landschap vol kloven. Ook voor de kunstliefhebbers heeft de Goldsteig iets in petto. Verspreid over de route vind je enkele glaskunstwerken. Een glazen ark, glazen tuin of bos, ze verwijzen naar de traditie van het glas maken in het Beierse Woud. Je kan ook een glasblazerij bezoeken. En voor wie wandelen alleen niet avontuurlijk genoeg vindt, wat denk je van wandelen met
husky’s? De honden van de huskyboerderij in Thanstein staan te popelen om een stukje met je mee te gaan. In de winter wordt het spectaculairder. Dan raas je door de sneeuw op de huskyslee.

Ben je dus nog op zoek naar een wandelavontuur in 2022? De Goldsteig is jarig en wacht op je!

Meer info: https://www.top-trails-of-germany.de/nl/

Foto’s en informatie: © Top Trails of Germany

About the author

%d bloggers liken dit: