5 originele manieren om Le Mont Saint-Michel te ontdekken

Een architectonisch wonder, een historische uitkijkpost, een idyllisch eiland midden in een prachtige baai in Normandië. Le Mont Saint-Michel ken je ongetwijfeld. Het is één van de meest bezochte plaatsen van Frankrijk. Maar al die toeristen vermijd je soms liever. Daarom vind je hier 5 tips van locals, met extra aandacht voor wandelen.  

1. Doe een avondwandeling door het dorp van Mont Saint-Michel

Wanneer de dag op zijn einde loopt, keren de meeste toeristen terug naar hun hotel. Het dorp, zijn smalle straten, tuinen en gezellige steegjes vinden opnieuw rust. Dat is jouw kans! Met een beetje geluk krijg je er een prachtige zonsondergang bij.  

Goed om te weten: vanaf 19uur is het parkeertarief verlaagd. 

2. Kies voor de smalle straatjes

Wil je toch overdag de rust opzoeken? Dan geldt er één regel: vermijd de hoofdstraat. Je kan de abdij ook bereiken via de smalle straatjes, de wallen. De beklimming is dan iets uitdagender. Maar de charme van de hangende tuintjes en de daken van het dorp met de baai op de achtergrond is het volledig waard. Vanuit de hoofdstraat ga je via verschillende trapweggetjes naar de wallen.

3. Ga op natuurwandeling in de baai

Je hoeft niet altijd naar het eiland zelf te gaan. Voor een stevige wandeling blijf je beter in de baai.  
Die bezet een inzinking van maar liefst 500 km² tussen Cancale en Granville. Je vindt er de grootste getijden in Europa, met een uitzonderlijk getijverschil van bijna 15 meter in hoogwaterperiode. Bovendien is de baai het grootste Franse gebied van zoutweiden en polders. Dat is ideaal om te wandelen. Je kan kiezen voor de klassieke oversteek naar Le Mont of voor een speciale thematocht. Hoe dan ook, neem altijd een wandeling met gids want de extreme getijden zijn onvoorspelbaar.  

Extra TIP: Doe de wandeling op blote voeten. Zand en zee tussen je tenen en lichtjes wegzakken in het drijfzand, zo word je één met de natuur.  
Extra TIP: Ga in de winter wandelen. Dat maakt het nog uitzonderlijker. 

4. Bewonder Le Mont vanaf de kust

Ook voor de mooiste uitzichten is op de baai blijven meer dan voldoende. Een vergezicht op Le Mont Saint-Michel hoort daar natuurlijk bij. Daarnaast kijk je naar de kliffen van Champeaux. Je kan ook naar de kliffen zelf wandelen om van daaruit het eiland te bewonderen. Het puntje van Champeaux en de weg erlangs wordt niet voor niets de ‘mooiste kilometer van Europa genoemd’. Je ziet er een prachtig panorama op de baai van Mont Saint-Michel, tot aan Bretagne.

Uitzicht over Le Mont Saint-Michel tijdens vloed ©Sabina Lorkin – Attitude Manche

5. En dan nu op restaurant

Van wandelen krijg je honger. En om te eten hoef je zelfs niet uit de baai. Daar opende recent restaurant ‘Auberge Sauvage’. Het is geen vegetarisch restaurant, maar groenten spelen er wel de hoofdrol. Bovendien werkt de chef duurzaam en met lokale producten. Daardoor is er geen klassieke menukaart. Je kan kiezen tussen een vast menu met 4, 6 of 8 gangen, vanaf 45 euro exclusief drankjes. Auberge Sauvage is ook een Bed&Breakfast. Overnachten kan vanaf 220 euro voor 2 personen (4 gangenmenu inbegrepen).  
Reserveren en meer informatie? Check de website: https://aubergesauvage.fr/ 

Je bezoek aan Le Mont Saint-Michel plannen? Meer info vind je hier.

Foto’s en informatie: © Attitude Manche

About the author

%d bloggers liken dit: