Western Front Trail, een epische trailwalk

Bijleren over de Groote Oorlog terwijl je jezelf uitdaagt op een trailwalk? Met de Western Front Trail kan het! Dat is een langeafstandsroute in de Westhoek die je langs de voornaamste herdenkingssites uit de Eerste Wereldoorlog brengt. Dit jaar vindt de tweede editie plaats op zaterdag 17 september.  

Kies jouw epische Western Front Trail

Dit jaar kan je kiezen uit maar liefst vier omlopen. De trailwalks van 10, 38 en 65 kilometer zijn volledig nieuw. De ultieme uitdaging van 85 kilometer kreeg een upgrade ten opzichte van vorig jaar. Zo ligt het startpunt nu in Westfront Nieuwpoort. Via de frontzate bereik je gauw de IJzertoren in Diksmuide, waarna een veerpont over de IJzer de prelude vormt van een nieuw stuk op de Blankaartwandelroute. Voor de routes van 38 en 65 km vertrek je in Ieper, aan de imposante Menenpoort. Verwacht je aan een pittige en vooral groenrijke 65 km. Hoogtepunten onderweg vormen het provinciaal domein De Palingbeek, een stukje ongerept Heuvelland en de beruchte Plugstreets. Eenmaal Vredesstad Mesen voorbij vat je de terugweg aan via de beklijvende sites van Hill 60 , Hill 62 en de Hooghe Crater Bellewaerde Ridge. De lus van 10 km loopt door Zonnebeke met een unieke passage lansgheen het Tyne Cot Cemetery.  

Alle routes eindigen ook in Zonnebeke, een dorp met een belangrijke rol in de Vlaamse oorlogsgeschiedenis. Je vindt er heel wat sporen van de bekende Slag om Passchendaele. Het gaat van begraafplaatsen en monumenten tot kleiner erfgoed als bunkers en gedenktekens. Je ontdekt het beslist tijdens je Western Front Traiil. Het eindpunt is telkens het Memorial Museum Passchendaele 1917.  

Hoe is de Western Front Trail ontstaan?  

Het concept van de Western Front Trail is ontstaan uit de Via Sacra – Western Front Way. Dat is een route van maar liefst 1.000 km langs No Man’s land en de Westerste frontlijn. Vertrekkend vanuit Nieuwpoort tot aan Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens is het daarmee de langste wandelroute in Noordwest-Europa. De eerste 95 km loopt over Vlaamse bodem en verbindt Nieuwpoort met Diksmuide, Ieper en ten slotte Mesen. 

Anno 2018 werd het plan gesmeed om een wandelroute te ontwikkelen langsheen de volledige Westerse frontlijn. Na talrijke meetings en afspraken met toeristische sectoren kwam de Western Front Way tot stand. Een Via Sacra die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar meer dan 20 miljoen oorlogsslachtoffers levendig moet houden. De inspiratie komt uit een brief van Alexander Douglas Gillespie, een jonge soldaat die jammerlijk sneuvelde in 1915 bij de slag om Loos in Frankrijk.  Drie maanden voordat hij stierf, schreef Alexander aan zijn oude schoolhoofd over de wandelroute en zijn droom. 

Zo bereid je je voor  

Een trailwalk is leuk, maar je neemt best niet onvoorbereid deel. Wandelsport Vlaanderen vzw helpt je daar graag bij. Maak gebruik van één van onze trainingsgidsen en werk op een veilige manier naar je doel toe. Voor wie de wandelsport pas ontdekt heeft, is er de Start to Walk die opbouwt naar 5 en 10 km. Voor de ervaren stappers is er een trainingsgids van 80 en 100 km. En voor iedereen daartussen is er één van 21 en 42 km. De gidsen bevatten een trainingsschema en heel wat info en tips. Bovendien is het helemaal gratis! Dus waar wacht je nog op, vraag hier je gratis trainingsgids aan. Zo wordt de Western Front Trail een wandeltocht om nooit te vergeten.

Deelnemen kan enkel via voorinschrijving. Meer info vind je op www.westernfronttrail.be

About the author

%d bloggers liken dit: