Vlaanderen Wandelt lokaal, het wandelfeest van het jaar

Het is een zonnige lentedag, je wandelt tussen de bloesems, de verse boslucht prikkelt je neusvleugels, je hoort vogels fluiten. Je bent volop bezig een stukje natuur te ontdekken, samen met al je wandelvrienden. Klinkt als een perfecte dag? Daarvoor moet je bij Vlaanderen Wandelt Lokaal zijn. Op zondag 24 april 2022 is er de tweede editie van dit heuse wandelevenement. Dit jaar kan je terecht bij 41 lokale wandelclubs met wandelactiviteiten verspreid over Vlaanderen. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Nodig dus zeker je familie en vrienden uit. Zonnebril op, wandelschoenen aan en stappen maar!

Van de fascinerende westhoek tot de Vlaamse Ardennen

Tijdens Vlaanderens grootste wandelevenement ligt de focus op lokale wandelactiviteiten. 41 wandelclubs doen mee en organiseren een wandeltocht in hun eigen omgeving. Zo verloopt alles kleinschalig, gemoedelijk en niet onbelangrijk, coronaproof. Je hoeft op die manier ook niet te vrezen voor overmatige drukte en parkeerproblemen.

Daarnaast is het Vlaamse landschap gewoon prachtig. Veel te mooi en verscheiden om één plek uit te kiezen. Elke provincie, regio of zelfs bos heeft zijn eigen charme. Vlaanderen Wandelt Lokaal naar de fascinerende Westhoek, het walhalla van de Vlaamse Ardennen, de glooiingen van het Pajotse Brueghellandschap, de stiltegebieden in de Schelde- en Rupelstreek, de groene rand rond Brussel, Bosland in Limburg en nog zoveel meer. Zo kan je gaan wandelen in je eigen, vertrouwde omgeving. Of kies je voor een wandeling in een voor jou nog onbekend gebied? Misschien kan je hier en daar zelfs parcours aan elkaar verbinden, wanneer de wandelgebieden niet ver uit elkaar liggen.

Klik hier voor een overzicht van alle locaties.

Ankerpunt in de Limburgse bossen

Heusden-Zolder, dat is een gemeente in hartje Limburg, midden in ‘t groen. Het is een ideale wandellocatie. Daarom vormt deze gezellige plaats dit jaar het ankerpunt van Vlaanderen Wandelt Lokaal. Wandelclub VZW Wandelend Paal zal alles in goede banen leiden vanuit de ruime zaal Sint Baaf in Eversel (een gehucht van Heusden-Zolder). Die vormt tevens het vertrekpunt van de wandelingen.

Je kan er kiezen uit drie tochten van telkens een goede 10 kilometer:

  1. Ubbersel: Je wandelt over het oude koolspoor. Dat is de verbinding van de mijn van Zolder met de laadkade van het Albertkanaal.
  2. Door het groen – en stiltegebied Beringerheide, het Heusdense gehucht Voort en langs atletiekstadion De Veen. Terugkeren doe je door bosdomein Van Soest.
  3. Starten in bosdomein Van Soest, vervolgens door de natuurrijke vallei van de Mangelbeek naar Kasteel Meylandt. Dat is schitterend gelegen tussen spiegelgladde visvijvers.

Toegankelijk voor iedereen

Langeafstandswandelaar? Of dagelijks een ommetje in de wijk? Al jaren clublid? Of nog nooit een wandelactiviteit meegedaan? Vlaanderen Wandelt Lokaal is er écht voor iedereen. Je hoeft geen lid te zijn van een wandelclub of van Wandelsport Vlaanderen vzw om deel te nemen. #iedereenwandelt, dat is ons motto. En jij kan ons daarbij helpen. Je mama, je zoon of je beste vriend, nodig iedereen uit om mee te komen wandelen.

Omdat iedereen ontzettend welkom is, zijn er wandelroutes op ieders maat. Het gaat van een kleine 5 kilometer tot een stevige 20 kilometer en meer. De kleinste lussen zijn meestal toegankelijk voor andersvaliden en gezinnen met kinderwagens. En ervaren wandelaars, die kunnen natuurlijk enkele tochten combineren. Op elke startlocatie kan je kiezen uit meerdere wandelroutes. Het enige dat jij hoeft te doen is een keuze maken en de bewegwijzering volgen. Oh ja, en genieten natuurlijk! 

Alle nodige informatie in ’t kort

  • Wat? Vlaanderen Wandelt Lokaal, een heus Wandelfeest
  • Waar? 41 locaties verspreid over Vlaanderen
  • Wanneer? Zondag 24 april 2022 van 7-17 uur, starten kan tot 15 uur.
  • Wie? Iedereen! Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.
  • Waarom? Om iedereen te laten proeven van de georganiseerde wandelsport. En omdat wandelen gewoon superleuk is!
  • Hoe? Ga naar je favoriete locatie, kies een wandelroute, schrijf je in en wandelen maar.
  • Hoeveel? Slechts 1,5 euro (voor leden van een erkende wandelsportfederatie), 3 euro voor niet-leden, kinderen –12 jaar wandelen gratis.

Meer informatie? https://www.vlaanderenwandelt.be/ 

About the author

%d bloggers liken dit: