Wandelen met je (klein)kinderen in de Kempen

Over een paar weken is het paasvakantie. Dat is het perfecte moment om even te ontspannen in eigen land. Wat dacht je van de bos – en natuurgebieden van het wandelnetwerk Kempens Landgoed? Nu pas vernieuwd en nog meer de moeite.

Wandelen met het hele gezin
©Mie De Backer – Toerisme Provincie Antwerpen

In de noordoostelijke hoek van de provincie Antwerpen, vlakbij de grens met Nederland, vind je wandelnetwerk Kempens Landgoed. Dat is 466 kilometer aan wandelroutes. Vroeger was het gebied  landgoed van de middeleeuwse hertogen, tegenwoordig is het vooral prachtige natuur. Het netwerk strekt zich uit over Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels en Turnhout. Toerisme Provincie Antwerpen realiseerde 38 kilometer nieuwe trajecten in o.a. het centrum van Turnhout en Poppel. Zo zorgden ze voor een vlottere verbinding met het aansluitende wandelnetwerk in Nederland.

Kies je favoriete lus

Een vernieuwd wandelnetwerk betekent nieuwe wandelroutes. In Oud-Turnhout, in erkend stiltegebied Landschap De Liereman, wandel je een goede 10 kilometer door de heiden en naaldbossen. Onderweg spot je misschien een kudde Poolse Konikpaarden of Gallowayrunderen.
Een kortere route (6,9 km) vind je in Ravels. Je stapt door het gemeentebos Molenheide. Dat is een uitgestrekt naaldbos met loodrechte dreven en enkele akkers.
En voor mensen met kleine kindjes, een buggy, of een rolstoel is er een drempelvrije tocht in Turnhout. Deze route van slechts 2,4 km start aan stadsboerderij Veldekenshof, een hoeve met een zelfpluktuin, een kruidtuin en een heleboel dieren. Ideaal dus om te doen met kinderen. Bovendien kom je langs de natuurspeeltuin van park Heizijdse Velden.

Zelfs met kleuters kan je komen wandelen. In het netwerk zitten 3 routes van 1 tot maximum 2,5 kilometer. Die zijn gepimpt met heel wat klim – en klautermogelijkheden. Eén daarvan is het Grave Ravenpad in het Gewestbos in Ravels. Daarin ontdekken je kleine stappers op een originele manier de natuur en de Kempense volksverhalen. Meer informatie en suggestiewandelingen vind je hier. Alle routes zijn bewegwijzerd met rechthoekig rood-witte borden.

Ook leuk voor kinderen

Geen saaie wandelroutes in de Kempen. Het wandelnetwerk voorziet extraatjes die jouw wandeling bijzonder maken, voor jezelf en je kinderen. Je kan bijvoorbeeld genieten van een picknick in het Turnhoutse Vennengebied. Klein Engelandhoeve voorziet er picknickpakketten met overheerlijke streekproducten. Verder vaar je met een charmant veerpontje over het Kempens kanaal. De overzet verbindt de natuurgebieden tussen Oud-Turnhout en Ravels. Of ga bloemen, fruit en groenten verzamelen op plukweide De Wouwershoeve in Arendonk. Die is elke dag van zonsopkomst tot zonsondergang toegankelijk.

Check de website van De Kempen voor meer informatie en extra doe-en wandeltips, ook in de rest van het gebied.

Foto’s en informatie: © Toerisme Provincie Antwerpen

About the author

%d bloggers liken dit: