Alles wat je moet weten over hielspoor

Pijn aan je voeten, het kan je wandelplezier helemaal verpesten. Een veel terugkerend kwaaltje is hielspoor. In deze blogpost ontdek je wat het is, en vooral, hoe je ermee kan omgaan.  

Wat is het?

Hielspoor is één van de meest voorkomende oorzaken van hielpijn. Toch is het heel specifiek. Voel je een stekende pijn in je hiel, recht onder het hielbot? Dan heb je hielspoor. Het ontstaat door een verkalking van de hielpeesplaat aan het hielbot. Een nogal complexe uitleg, maar eigenlijk is het gewoon het uitsteekseltje dat je ziet op de röntgentekening. Ongeveer 75% van de volwassenen heeft dat. Hielspoor op zich is niet erg. Het wordt pas een probleem wanneer het gaat ontsteken. Dan heb je een niet-bacteriële infectie en krijg je stekende pijn.  

Meer dan 10% van de mensen krijgt ooit hielspoor. Je bent dus zeker niet alleen. Meer vrouwen dan mannen hebben het en de meeste patiënten zijn tussen de 40 en 60 jaar oud.  

Hoe krijg je het?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van hielspoor. Meestal komt het door een overbelasting en/of door een foute voetstand. Denk daarbij aan staande beroepen of te veel sporten waarbij je vaak hard op je hiel land. Lopen is daarvan een populair voorbeeld. Maar ook door te wandelen kan je hielspoor krijgen. Vooral bergop stappen kan extra stress op de peesplaat veroorzaken. Daardoor gaat die ontsteken. Veel rondlopen op platte teenslippers, kan tevens leiden tot hielspoor. Door een foute schoenkeuze, te oude of te zachte schoenen, loopt de doorbloeding in je voeten niet optimaal. Daardoor moet je je hielpees te veel strekken. Die gaat ontsteken en dan krijg je stekende pijn.  

Als je al een voetafwijking hebt zoals platvoeten of holle voeten, ben je vatbaarder voor hielspoorproblemen. Mensen met overgewicht zijn dat ook.  

Hoe voorkomen?

Om hielspoor te voorkomen, hou je je voeten in topconditie. Dat wil zeggen sterke spieren en een goede doorbloeding. Ga je vaak wandelen in het bos? Doe dat volgende keer eens op je blote voeten! Naast een speciale ervaring, is het super gezond. Door de drukpunten op je voeten te stimuleren, zal je doorbloeding verbeteren. Vermijd wel blootvoets stappen op een harde ondergrond.  

Natuurlijk draag je meestal wel schoenen. Dan is het belangrijk dat je de juiste kiest. Klinkt vanzelfsprekend, maar ga voor schoenen die goed passen, zeker niet te klein of te groot. Daarnaast moet het voetbed je voet voldoende ondersteunen. Een kleine hakverhoging is ook aan te raden. Dat zorgt voor minder spanning op de achillespees.  
Je kan het al raden, comfortabele sneakers zijn vaak niet de beste voor je voeten. Toch hoeven die niet meteen de vuilbak in. Voldoende afwisselen van schoenen is belangrijk.  

Hoe genezen?

Heb je hielspoor? Geen paniek. Soms gaat het vanzelf over. Schakel over op bovenstaande tips en doe het even rustiger aan op sportief vlak. 

Daarnaast zijn er oefeningen die je kan doen om je voet – en kuitspieren te versterken. Er zijn verschillende soorten, rek – en krachtoefeningen. Hier vind je er enkelen stap voor stap uitgelegd. Ze zijn toegankelijk en perfect thuis te doen. Experimenteer gerust welke goed voelt voor jou. Toch is het ook verstandig om naar je huisarts te gaan. Die kan je bepaalde oefeningen aanraden.  

Een ander remedie dat je huisarts kan adviseren zijn zooltjes of siliconen inleghakjes. Die verminderen de druk op je hielpees. Als de oorzaak van je hielspoor ligt in verkorte spieren en pezen, is de hielspoorsok een mogelijke oplossing. Dat is een lange sok waarbij een stuk tape je tenen met je knie verbindt. Je draagt die ‘s nachts om je peesplaat te rekken.  

Wanneer het probleem ernstiger en langduriger is, kan je huisarts je doorverwijzen naar een specialist zoals een fysiotherapeut of podoloog.  

Meer weten over hielspoor? Lees het hier.  

Bron: Hielspoorinfo

About the author

%d bloggers liken dit: