Op zoek naar een wandeluitdaging? Ga eens naar Tsjechië

Bij Tsjechië denk je meteen aan Praag. Supergezellige stad, maar het land heeft nog zoveel meer. Ontdek het! Wandel van west naar oost en weer terug op langeafstandsroute Czech Trail. Pluspunt voor de durvers: vlak naast de route ligt de langste hangbrug ter wereld.  

Czech Trail (Stezka Českem in het Tsjechisch) is een gloednieuwe wandelroute van maar liefst 2000 kilometer. De route bestaat uit twee delen: eentje helemaal in het noorden van Tsjechië en eentje weer terug langs de uiterste zuidkant. Op die manier kom je langs de Duitse, Poolse, Slowaakse en Oostenrijkse grens. Maar waar het vooral omgaat is Tsjechië ontdekken. Je wandelt doorheen een bijna ongerept landschap en doorkruist vele bergketens. Zo leer je het land vanuit een andere, unieke kant kennen.  

Adembenemende natuur in de hoogte

Je zal voor een groot deel wandelen in de bergen. Dat betekent prachtige vergezichten. Tijdens de noordelijke route wandel je bijvoorbeeld door het Reuzengebergte. Dat is de hoogste Tsjechische bergketen. Het is er echt zoals je je een berg-natuurgebied voorstelt: hoge berghellingen, vlakke bergkammen en alpenweiden met kleurrijke wilde bloemen.

Tijdens de zuidelijke route stap je dan weer doorheen Nationaal Park Podyjí. Als gevolg van het IJzeren Gordijn was dit gebied jarenlang onbereikbaar. Daardoor is het uitzonderlijke goed bewaard. Je wandelt er door een rivierdal in een rijk bebost landschap terwijl je geniet van wijngaarden, boomgaarden vol fruit en natuurlijk die adembenemende vergezichten.  

Verder wandel je door het Ertsgebergte, Nationaal Park Boheems Zwitserland, het IJzergebergte, Adelaarsgebergte en het Jeseník gebergte langs noord. De zuidelijke route voert je nog door het Beskiden gebergte, Witte Karpaten, Boheems Canada, Novohradské bergen en het Boheems woud. Op #VisitCzechRepublic vind je informatie over ze bijna allemaal.

Langste hangbrug ter wereld

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, brengt de Czech Trail je naar de langste hangbrug ter wereld. Die is gloednieuw en opent binnenkort. ‘Sky Bridge 721’ is, zoals de naam al doet vermoeden, maar liefst 721 meter lang. Hij bevindt zich op een hoogte van 1.125 meter. De brug verbindt twee bergkammen in het gebied Dolní Morava, dat ligt tussen het Adelaarsgebergte en het Jeseník gebergte op de noordelijke route. Om de brug te bereiken, moet je even (4 km) afwijken van de route. Maar het is zeker de moeite waard. Je geniet van een betoverend uitzicht op de pure natuur rondom de berg Králický Sněžník. Bovendien kan je dan een nachtje slapen in Dolní Morava. Daar vind je een ruim aanbod aan accommodaties.  

Sky Bridge 721 opent in mei. Dat is de ideale periode om je Czech Trail-avontuur te starten.   

Zo pak je aan

Als je elke dag 25 kilometer wandelt, voltooi je de route in 40 dagen. Maar dat hoeft zeker niet. Je kan gemakkelijk een etappe kiezen die je aanspreek en die doen wanneer het jou uitkomt. Om te overnachten zijn er veel mogelijkheden. Echte avonturiers kunnen een tent meenemen en onderweg kamperen. Hier vind je informatie over de regels rond kamperen in Tsjechië (in het Tsjechisch, zelf nog vertalen). Voor wie liever wat meer comfort heeft, de route is zo ontworpen dat je ook in huisjes, pensions en hotels kan slapen. Op de website van Czech Trail staat een kaart met locaties van overnachtingsshelters. 

En dat is niet alles wat de website van Stezka Českem te bieden heeft. Hij is opgericht door de makers van de route en zit boordevol informatie. Je vindt er een overzicht met kaartjes en tips per etappe, informatie over het openbaar vervoer en zelfs tips over wat je best inpakt voor zo’n thru-hike. Kortom, alles om jouw avontuur tot in de puntjes voor te bereiden. Je maakt het zo uitdagend als je zelf wil. Veel wandelplezier!

Foto’s en informatie: © CzechTourism

About the author

%d