Wandel langs vlonder-en knuppelpaden in West-Vlaanderen

Genieten van de meest unieke natuur terwijl je die helemaal in ere houdt, dat is het concept van vlonder- en knuppelpaden. Ze maken je wandeltocht net dat tikkeltje specialer. Enkele West-Vlaamse vlonder- en knuppelwandelingen staan in de kijker.

Dwars door ongerepte natuur

Maar wat zijn vlonderpaden precies? En wat met knuppelpaden? Beide zijn paadjes boven drassige, heuvelachtige of andere anders onbereikbare landschappen. Op die manier kan je de ongerepte natuur daar ook ontdekken, zonder de bodem en begroeiing te beschadigen. Toch is er een verschil. Vlonderpaden bestaan uit een aaneenschakeling van houten planken. Soms zijn ze ook gemaakt uit kunststof of metaal. Knuppelpaden zijn hobbeliger. Want ze bestaan uit boomstammen, dikke takken of palen. Let wel, dat verschil is soms moeilijk te onderscheiden. De termen worden vaak door elkaar gebruikt.  

Vlonder – en knuppelpaden hebben iets magisch, alsof het eigenlijk niet de bedoeling is dat de mens in dat stukje natuur komt. Daardoor leveren ze prachtige, artistieke foto’s op. Die zijn beslist Instagramwaardig, of gewoon leuk voor jezelf natuurlijk.  

Paden in Beernem, Mesen en Westouter

De Bulskampveldwandelroute in Beernem leidt je doorheen weidse bosgebieden, heidevelden en veldvijvers. Een vlonderpad in deze route laat je op het water tussen de heiden lopen. Een knuppelpad brengt je met droge voeten over de vennen die deel uitmaken van educatief natuurpad Sint-Amandus. De route is 9,4 kilometer lang.  

In Mesen maakt een vlonderpad deel uit van een stadswandeling. Midden in de West-Vlaamse heuvels en pal op de taalgrens is het er mooi wandelen. Mesen is trouwens het kleinst stadje van België. De route telt dan ook maar 3,4 kilometer.  

Tot slot is er de Tweebergenwandelroute in Westouter. Dit parcours van 7,2 kilometer is behoorlijk heuvelachtig. Avontuurlijke vlonder- en knuppelpaden voeren je door het bos. Nadien kan je er uitrusten in de natuurhangmatten terwijl je geniet van de stilte.  

Meer informatie over deze en andere vlonder- en knuppelwandelingen in West-Vlaanderen vind je hier. Maar ook in de rest van België zijn er heel wat van zo’n paden. Dit kaartje biedt je een handig overzicht. Zo wordt je volgende wandeling een beetje meer bijzonder. En vergeet dan die super artistieke Instagramfoto niet te maken!  

Informatie vlonder-en knuppelpaden: Vademecum paden Mobiel Vlaanderen, Wikipedia
Informatie wandelingen en foto’s: © Westtoer

About the author

%d bloggers liken dit: