Kidsproof wandelvakantie in de Franse Alpen: 5 ideeën

Op vakantie in de Franse Alpen, dat is ontspannend wandelen en genieten van de bergen. Zo kom je echt even tot rust. Alleen is dat vaak buiten je kinderen gerekend. Van gezeur en gezucht over te lange wandelingen wordt niemand blij. Daarom lees je hier 5 originele activiteiten, leuk voor iedereen van je gezin.  

De activiteiten nemen je mee naar Morzine en Avoriaz. Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje, typische houten chalets inbegrepen. Avoriaz is een autovrije windersportplaats op een hoogte van wel 1.800 meter. Je geraakt er enkel met een skilift vanuit Morzine. Beide dorpjes liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie.  

De tips bestaan steeds uit een wandeling gecombineerd met een leuke activiteit. Meer informatie over de wandelingen (startpunt en wandelinstructies) vind je telkens in de wandelboekjes van Morzine en Avoriaz. Die kan je gratis downloaden!  

1. Klimmen, barbecueën en overnachten middenin het bos

Vanuit Avoriaz wandel je een halfuurtje naar Lil’Stash. Dat is een houten constructie met boomhutten, hangende loopbruggen, glijbanen en speeltoestellen tussen sprookjesachtige naaldbomen. In de winter is het een snowpark voor kinderen, maar ook in de zomer is het zeker de moeite. Via een stenen pad wandel je van het dorp richting bos. Terwijl je het pad op de top van een klif volgt, kom je langs de mijn van La Lappiaz. Uiteindelijk kom je uit bij Lil’Stash, gelegen in het Proclou-bos. Je kan er barbecueën midden in de natuur, er zijn 2 gasbarbecues ter beschikking. Als originele picknick kan dat tellen. Daarbovenop kan je er sinds dit jaar slapen. Je overnacht in een ruime bivaktent uitgerust met comfortabele bedden en warme dekbedden.  

De tenten bieden plaats aan maximaal 5 personen, al vanaf 95 euro per tent per nacht. Klinkt cool? Wacht niet te lang met reserveren want er zijn maar 2 tenten beschikbaar. Meer informatie vind je hier. Extra uitleg over de wandeling staat op pagina 9 van het wandelboekje van Avoriaz

2. Op natuurwandeling naar de waterval van Nyon

Volg Gaspard, het vrolijke vosje langs de rivier de Dranse naar de prachtige waterval van Nyon. Onderweg kom je via informatiepanelen alles weten over Gaspard en de andere vossen, de rivier en de geologie van de vallei. Starten doe je aan de kerk van Morzine. De wandeling helemaal heen en weer langs de rivier duurt ongeveer 2 uur en half. Met een stop aan de waterval wordt dat een actieve daguitstap. 

Meer informatie vind je op pagina 35 van het wandelboekje van Morzine. Daarnaast kan je bij de toeristische dienst een boekje over Gaspard kopen voor 2 euro.

3. Bosbessentaartjes eten op 1.600 meter hoogte

In Avoriaz ligt berghut L’Abricotine op maar liefst 1.635 meter hoogte. Je krijgt er een spectaculair uitzicht terwijl je luncht met heerlijke streekproducten. Kaasspecialiteiten, ontzettend veel soorten pannenkoeken en de typische bosbessentaartjes staan er op het menu.
Genoeg energie opgedaan? Wandel dan verder en kijk goed rond, want de kans is groot dat je een herder met z’n kudde schapen tegenkomt. Een volgende stop tijdens je wandeling is berghut de Chésery op de Frans-Zwitserse grens. Het is een oude stal die dateert uit de 19e eeuw. Ondertussen kan je ook hier streekproducten proeven. Daarnaast heb je in beide berghutten de mogelijkheid om te overnachten.

Op pagina 18 van het wandelboekje van Avoriaz staat de nodige info over de wandeling.  

4. Geitjes spotten in de alpenweiden

Ga eens naar het ‘Lac des Mines d’Or’ In Morzine. Dat is een klein meer omgeven door alpenweiden en naaldbossen. Op 20 minuten wandelen daarvan ligt Fréterolle chalet. Daar dartelen de geitjes vrolijk over de alpenweiden. Extra leuk: je kan er geitenkaasjes proeven. Verser kan niet! 

Meer informatie over de wandeling lees je hier de website.  

5. Het meer van Montriond: wandeling en duikje

Nog een meer in Morzine is dat van Montriond. In 3 kilometer loop je er helemaal rond. Zo geniet je optimaal van de imposante bossen, kliffen, watervallen en bergtoppen eromheen. Berggebied Roc d’Enfer weerspiegelt prachtig in het meer. Na de wandeling kan je je kinderen (en jezelf) belonen met een verfrissende duik.  

Meer informatie vind je op pagina 27 van het wandelboekje van Morzine.  

Met deze tips ontdek je de Franse Alpen zoals nooit tevoren. Op  www.morzine-avoriaz.com en www.avoriaz.com vind je nog activiteiten om je reis te plannen. Op naar een fijne vakantie, voor echt iedereen! 

Foto’s en informatie: © Office de Tourisme de Morzine-Avoriaz, Office de Tourisme d’Avoriaz 1800

About the author

%d bloggers liken dit: