Clubkampioenschap – Club van de week – Week 25

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 28 juni 2022 om 20 u.

Vorige week konden we geen commentaar leveren want de puntentelling was spaak gelopen. Deze week werd het euvel verholpen en zijn alle punten van de tochten van de voorbije weken opnieuw verrekend. Er zijn intussen 2 weken over heen gegaan en hier en daar vallen er wel wat verschuivingen te noteren. Wanneer we het hebben over clubs die een eigen weektocht of een weekendtocht hadden, dan moet je dit deze keer zien over een tijdspanne van 2 weken.

In afdeling 1 had leider Egmont Zottegem een eigen weektocht. Het gevolg laat zich raden. Derde in de stand, Milieu 2000 Lommel had een eigen weekendtocht. Maar de onderlinge verschillen tussen de koplopers zijn inmiddels dermate hoog opgelopen, dat plaatsgewin door één enkele tocht bijna niet meer mogelijk is. De top zeven blijft op dezelfde plaats staan. Na Zottegem volgen dus de Natuurvrienden Deinze en hogergenoemde club uit Lommel. De Florastappers Gentbrugge op plaats 7 waren de laatste weken aan een serieuze  inhaalbeweging bezig maar blijven nu wat hangen ten opzichte van de clubs boven hen. Onderaan krijgen de Sint-Jansstappers Essen opnieuw de rode lantaarn overhandigd van de Smokkelaars Stekene. Voor deze beide clubs en WSV Schelle blijft de toestand er even benard voorzien uitzien als voordien. De clubs boven hen blijven wekelijks net iets meer punten sprokkelen.

In afdeling 2 kunnen we letterlijk hernemen wat we twee weken geleden schreven: “leider Drevestappers Zonnebeke loopt nog wat verder weg. Colliemolen Oostnieuwkerke behoudt als tweede in de stand een flinke voorsprong op de Heuvellandstappers die op de derde plaats prijken”. Wel nieuw is dat De Kadees Aalst voor het eerst de top zeven binnenkomen, dit ten nadele van WSV Wervik. Onderaan blijven de Pompoenstappers aan hun achterstand knagen ten opzichte van de Duintrappers Westende. Het te overbruggen verschil voor de Pompoenstappers naar een veilige plaats bedraagt nog slechts 51 punten.

In afdeling 3 hadden zowel Wandelclub Nieuwpoort, Postiljon Merelbeke als de Houtheimstappers Steenokkerzeel een eigen weekendtocht. Wandelclub Nieuwpoort blijft na de eigen weekendtocht op de tweede plaats staan na leider Voetje voor Voetje Gits. Postiljon Merelbeke blijft voorlopig op plaats 5 maar loopt snel punten in. De club uit Steenokkerzeel profiteerde van de eigen tocht om opnieuw voorbij Wandelclub Koekelare naar plaats 6 te gaan. Onderaan worden de IJzerstappers door de Bosgeuzen-Voorkempen en de Burchtstappers Herzele naar de laatste plaats verwezen. Deze drie clubs blijven echter op de degradatieplaatsen staan en zien het verschil op de clubs boven hen zelfs nog lichtjes toenemen.

In vierde afdeling had vierde in de stand Rakkers Hasselt een eigen weektocht. Ze konden echter geen punten goedmaken op de clubs die boven hen gerangschikt staan. Nooit Moe Boezinge blijft de stand aanvoeren met meer dan 700 punten voorsprong op de Boskabouters en 900 punten op de Scheldestappers Zingem op plaats 3. De 12 uren van Lauwe gaan opnieuw voorbij Horizon Opwijk naar plaats 5. Onderaan had Noorderkempen Hoogstraten als laatste in de stand een weekendtocht die tevens een bonustocht was. De achterstand op de club boven hen was echter reeds dermate groot dat die kloof met één tocht niet te overbruggen was. WSV Berchlaer gaat opnieuw voorbij Neteland Duffel naar plaats 23 maar deze beide clubs hebben heel weinig achterstand op de clubs die boven hen gerangschikt staan. Beide clubs staan slechts een 50-tal punten verwijderd van plaats 20. In deze afdeling kan er dus nog heel veel gebeuren in het degradatiedebat.

Leider Bollekens Rotselaar scoorde in afdeling 5 opnieuw de meeste punten in de voorbije periode en heeft stilaan een onoverbrugbare voorsprong. Alle achtervolgende clubs behaalden ongeveer hetzelfde aantal punten zodat niet enkel de stand maar ook de onderlinge puntenverschillen vanaf plaats 2 tot plaats 7 bijna ongewijzigd bleven. De Margrietestappers Lichtervelde blijven op plaats 2 en Sporton Deurne/Diest bezet de derde promotieplaats. Onderaan had Opsinjoorke Mechelen een eigen weekendtocht. Omdat de onderlinge verschillen tussen de staartclubs in die afdeling nog gering zijn, was het te verwachten dat die weekendtocht Opsinjoorke een bonus zou geven maar dat is niet gebeurd. Ze blijven wel op de eerste geredde plaats staan.

In afdeling 6 had vijfde in de stand ’t Wandel Voetje Ledegem een eigen weektocht. Dat heeft hen echter niet dichter gebracht bij plaats 4 want de Bosdravers Eksel scoorden de afgelopen periode het meest punten van de reeks en versterken hun vierde plaats. De bovenste drie clubs scoorden ook goed en blijven hun plaats behouden. Leider Samen Uit Samen Thuis Houthalen blijft op eenzame hoogte gevolgd door de Kreketrekkers Kortemark en de Gruun Zipkes Westmeerbeek. Onderaan hadden de Dommeltrippers Neerpelt een eigen weekendtocht. De club uit Neerpelt was inmiddels op een degradatieplaats geraakt en dit was voor hen een unieke kans om terug de degradatieplaatsen te ontlopen. En ze zijn daarin geslaagd. Zo komen de Korhoenstappers Oud-Turnhout weer op de weinig benijdenswaardige degradatieplaats.

In afdeling 7 had vierde in de stand WSV Holsbeek een eigen weekendtocht. Dat heeft voor deze club geloond want ze stijgen van plaats 4 naar plaats 3 en komen op die manier op een promotieplaats te staan. De tweede promotieplaats is op dit ogenblik voor Paul Gerard Beringen. Leider is Donderslagtrippers Meeuwen die reeds heel lang die positie bezet en de voorsprong weer iets ziet groeien. Onderaan was er nauwelijks beweging.

In afdeling 8 blijft de stand en de onderlinge verschillen nagenoeg ongewijzigd. Leider Heikabouters As blijft op eenzame hoogte staan. De Globetrotters Hageland blijven tweede en de Trotters Hasselt behouden plaats 3. Maar de Trotters Hasselt stoppen eind dit jaar de clubactiviteiten en verdwijnen dus uit de competitie. We moeten ons dus gaan fixeren op plaats 4. Die wordt op dit ogenblik bezet door de Old-Time Stappers Veltem-Beisem. Vijfde in de stand de Sluisstappers volgen op slechts 48 punten en Wandelclub Diksmuide heeft ook slechts 90 punten achterstand. Dat kan dus nog spannend worden. Onderaan is er nauwelijks iets gewijzigd.

In afdeling 9 had de vierde in de stand, Sparrentrippers Lanaken, een eigen weektocht en tweede in de stand, WVK Puurs een eigen weekendtocht. Toch kon leider Fonskes Leuven de kloof verder uitdiepen. Het verschil met WVK Puurs bedraagt nog steeds maar 82 punten maar in deze afdeling blijkt dit een groot verschil. De Ravelse Wandelaars vervolledigen de top drie en behouden ongeveer dezelfde puntenvoorsprong die ze hadden vooraleer de wandelclub uit Lanaken een eigen weektocht had. Ochtengloren Kapelle Op den Bos rukt op naar de vijfde plaats maar deze club wordt op het einde van dit jaar wandelgroep en komt dus niet in aanmerking voor promotie. In deze afdeling stijgen er reeds zeker meer dan drie clubs omdat de Trotters Hasselt uit afdeling 8 er als club mee ophouden eind dit jaar.

WSV Holsbeek zorgde deze week voor de meest lonende verschuiving door in afdeling 7 van plaats 4 naar plaats 3 te stijgen en zo voor het eerst een promotieplaats te bekleden. We kiezen WSV Holsbeek deze keer dan ook tot onze club van de week.

Bekijk hier het klassement

Wordt volgende week woensdag vervolgd. (by anonymus)

About the author

%d bloggers liken dit: