Clubkampioenschap – Club van de week – Week 32

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 9 augustus 2022 om 22 u.

Het vorige verslag dateert van 2 weken geleden en ook onze volgende afspraak zal doorgaan binnen 2 weken, concreet op woensdag 24 augustus 2022.

In afdeling 1 is leider Egmont Zottegem intussen ongenaakbaar geworden. Een voorsprong van 3.500 punten is mathematisch bijna niet meer bij te halen. De Natuurvrienden Deinze blijven op plaats twee en Milieu 2000 Lommel op drie. Deze laatste club verzamelde de laatste 2 weken weer heel veel punten en krijgt plaats 2 opnieuw in het vizier. De andere clubs aan de top blijven hun plaatsen behouden maar het moet gezegd dat de Padstappers Geraardsbergen dicht aanleunen bij plaats 5. De Spartastappers uit Ardooie zullen op hun tellen moeten passen. Onderaan is de remonte van Vossen Buggenhout noemenswaardig. Vorige keer gingen ze van plaats 22 naar plaats 20 en nu schuiven ze verder door naar plaats 18. Het lijkt erop dat de Vossen zich definitief in veiligheid hebben gebracht terwijl het er zeer lang naar uitzag dat ze degradatiekandidaat waren. Zeg nooit ‘nooit’ maar het ziet er zeer goed uit voor de club uit Buggenhout.

In afdeling 2 loopt leider Drevestappers Zonnebeke verder uit en heeft intussen een voorsprong van 850 punten. De Colliemolen Oostnieuwkerke als tweede in de stand ziet Horizon Donk opnieuw wat van de achterstand goedmaken. Het is daar voor de tweede plaats zeker geen gewonnen spel. De Heuvellandstappers blijven op plaats 4 en de Schoverik Diepenbeek op plaats 5. De Kadees Aalst wipten voorbij VOS Schaffen naar plaats 6 en blijven reeds geruime tijd stevig punten sprokkelen. Op die manier mogen ze in het laatste derde van de competitie nog dromen van een promotieplaats. Onderaan geen plaatswissels. Het blijft daar zeer spannend voor de derde degradatieplaats. De Pompoenstappers Kasterlee blijven voor deze derde degradatieplaats de Duintrappers uit Westende nipt voor. Tornado Boortmeerbeek en de Heikneuters Genk zullen flink uit de hoek moeten komen om deze twee strijdende clubs achter zich te houden.

In afdeling 3 blijft Voetje voor Voetje Gits leider maar het kan beter achterom kijken naar Postiljon Merelbeke dat inmiddels voorbij 4 op 1 rij Zedelgem naar plaats 3 klom en reeds geruime tijd aan een serieuze inhaalbeweging bezig is. Wandelclub Nieuwpoort blijft voorlopig op de tweede plaats staan. De Houtheimstappers Steenokkerzeel gingen intussen voorbij Wandel Mee Brueghel Peer naar plaats 5. Onderaan blijft Manke Fiel Asse bevestigen. We denken dat ze definitief in veiligheid zijn en verwachten niet dat hun naam hier nog genoemd zal worden. De IJzerstappers Lo-Reninge lijken definitief tot degradatie veroordeeld maar deze jonge club zal dit waarschijnlijk niet erg vinden want ze zijn zeer snel uitgegroeid tot een grote club terwijl ze nog niet de traditie hebben van honkvaste wandelaars. Het lijkt wel nog een spannende strijd te worden met de derde degradatieplaats als inzet tussen de Bosgeuzen en de Witloofstappers Kampenhout met Kampenhout voorlopig in de beste positie.

In vierde afdeling heeft leider Nooit Moe Boezinge niet zo’n sterke periode achter de rug. De voorsprong blijft evenwel meer dan geruststellend. De Boskabouters blijven op plaats 2 en Scheldestappers Zingem op plaats 3. Horizon Opwijk staat steviger op plaats 4. Onderaan doen Berchlaer en Neteland Duffel voor de zoveelste keer haasje-over, deze keer in het voordeel van Berchlaer. Beide clubs blijven evenwel op degradatieplaatsen staan. Noorderkempen Hoogstraten blijft laatste en nog iets meer geïsoleerd.

Achtervolger Margrietestappers Lichtervelde verzamelde deze periode in afdeling 5 het meeste punten aan de top en springt opnieuw voorbij Sporton Deurne/Diest naar de tweede plaats. Leider Bollekens Rotselaar kan het daarmee zeker niet bedreigen. Mijnlamp Beringen als vierde in de stand verliest wat terrein voor de promotieplaatsen. Wandelclub Temse is reeds geruime tijd bezig met een inhaalbeweging en gaat deze week voorbij de Slak Leest naar plaats 6. Onderaan behaalden Heidetochten Kester-Gooik op plaats 20 opnieuw de meeste punten maar ook de Lustige Wandelaars Merchtem die op de derde degradatieplaats staan, behaalden heel wat punten. Zo brengen ze opnieuw leven in de degradatiestrijd. en op die manier kunnen ze steeds meer naar boven kijken. Opsinjoorke Mechelen en Zilverdistel Dendermonde mogen nog niet denken dat de degradatiestrijd een gelopen race is.

In afdeling 6 blijft SUSTHouthalen de ongenaakbare leider. Kreketrekkers Kortemark blijft op 2, Gruun Zipkes Westmeerbeek op 3 en Bosdravers Eksel op 4. Die 3 clubs bleven ook qua onderlinge verschillen ongeveer status quo. Kwik Bornem op plaats 5 haalde deze periode wel beduidend meer punten dan de voornoemde clubs en is zeker niet uitgeteld voor de promotieplaatsen. Onderaan in afdeling 6 blijft rode lantaarn Grevenbroekers week na week voeling verliezen. De achterstand is niet spectaculair maar als die beetje per beetje aangroeit, is dat allesbehalve een goed teken. Noordergouw Brasschaat en de Korhoenstappers Oud-Turnhout bezetten de andere degradatieplaatsen maar de Dommeltrippers Neerpelt blijven in het vizier en leveren wat punten in.

In afdeling 7 vergroot leider Donderslagtrippers Meeuwen ook enigszins zijn voorsprong tot bijna 300 eenheden. Maar dat is zeker nog geen gelopen race. De naaste achtervolgers blijven WSV Holsbeek en Paul Gerard Beringen. Ook de Velodroomvrienden Moorslede op plaats 4 blijven de voeling houden. Dat blijft spannend tot het einde. Zoals vorige keer gesteld, stoppen de Tervaetestappers Keiem uit afdeling 6 aan het eind van dit jaar. Dat betekent dat de vierde in afdeling 7 nog mee zal promoveren. In die zin zijn ook de Lustige Stappers Post Langdorp zeker nog niet uitgeteld. Onderaan is er enkel nog spanning voor de derde dalerplaats omdat WSV Winterslag als voorlaatste in de stand aan het eind van dit jaar wandelgroep wordt en als dusdanig niet meer kan deelnemen aan de competitie. Buencamino De Panne op die derde dalersplaats kan voorlopig geen punten inlopen op CSC Lierde. Maar ook Op Stap Zwalm en Vitales Hoeselt mogen zich nog niet veilig voelen.

In afdeling 8 bouwt leider Heikabouters As zijn grote voorsprong nog verder uit. In principe kunnen ze voor de eerste plaats niet meer belaagd worden. De Globetrotters Hageland moeten de tweede plaats delen met de Trotters Hasselt. De Sluisstappers staan steviger op plaats 4. Gezien de stopzetting van Trotters Hasselt aan het eind van 2022 komen de Sluisstappers in aanmerking voor promotie naar afdeling 7. Onderaan is er enkel nog spanning voor de derde daler. WSV Baasrode raakt voorlopig niet van die plaats weg. Ze knabbelen beetje per beetje aan de achterstand en een achterstand van 26 punten op de eerste veilige plaats is in principe geen onoverkomelijk probleem. Maar ook de andere clubs blijven punten sprokkelen. Baasrode zal toch een versnelling hoger moeten schakelen.

In afdeling 9 wist achtervolger WVK Puurs een groot deel van de achterstand op leider Fonskes Leuven ongedaan te maken. Beide clubs zullen met zekerheid de overgang maken naar afdeling 8 maar het is zeker nog niet uitgemaakt wie de kampioen wordt van beide clubs. Beide clubs maken de kloof met de andere achtervolgers wel groter. Voor de rest noteren we weinig wijzigingen.

Zoals ook de voorbije weken reeds duidelijk werd, beweegt er niet zo veel meer in de diverse afdelingen. Er worden nog wel veel punten gescoord maar er gebeurt niet zo veel meer aan de diverse standen. Daarom is de sprong van de Vossen Buggenhout onderaan in afdeling 1 die reeds vorige keer werd ingezet opmerkelijk. Op 1 maand tijd slagen ze er in om in de topafdeling van plaats 22 naar plaats 18 te gaan terwijl ze in het begin van de competitie lang de rode lantaarn in handen hadden. Daarbij hebben ze ook een veilige kloof geslagen met de degradatieplaatsen. We roepen daarom deze keer de Vossen Buggenhout uit tot onze club van de week.

Volgende afspraak op woensdag 24 augustus. (by anonymus)

Bekijk hier het klassement

About the author

%d bloggers liken dit: