Clubkampioenschap – Club van de week – Week 30

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op maandag 25 juli 2022 om 22 u.

Het vorige verslag dateert van 3 weken geleden en het is opmerkelijk dat er in deze betrekkelijke lange tussentijd nauwelijks noemenswaardige wijzigingen optraden. We gaven reeds vroeger aan dat de verhoudingenvinnen deze competitie min of meer vastliggen. Volgend jaar verwachten we een langere spanningsboog omdat de clubs meer ingedeeld zullen zijn volgens de activiteitsgraad en minder volgens het ledenaantal. Daarom hebben we besloten om in het vervolg de analyse maar om de twee weken meer op te maken. Onze volgende afspraak is dus op woensdag 10 augustus.

In afdeling 1 had leider Egmont Zottegem een eigen weektocht, Wandelend Paal, de Spartastappers Ardooie, de Lachende Wandelaars Aalter en de Florastappers Gentbrugge zelfs een eigen weekendtocht. Dit alles hield mekaar een beetje in evenwicht behalve dat de Florastappers opnieuw voorbij de club uit Aalter ging naar plaats zeven. Natuurvrienden Deinze behouden plaats 2 en WSV Milieu 2000 Lommel blijft op plaats 3, gevolgd door Wandelend Paal en de Spartastappers Ardooie. Onderaan doen vooral de Vossen Buggenhout een goede zaak en springen naar plaats 20. De Smokkelaars Stekene geraken als laatste in de stand steeds meer geïsoleerd.

In afdeling 2 blijven de Drevestappers Zonnebeke stevig leider en de Colliemolen Oostnieuwkerke als tweede in de stand loopt nog verder uit op Horizon Donk die de derde plaats vasthoudt. De Heuvellandstappers blijven Horizon Donk wel stevig op de hielen zitten. Er vielen bovenaan in deze afdeling hoe dan ook geen plaatsverschuivingen te noteren. Onderaan evenmin plaatswissels. De Heikneuters Genk op plaats 20 boekten evenwel de grootste puntenscore score en kunnen iets rustiger naar het klassement kijken.

In afdeling 3 neemt leider Voetje voor Voetje Gits die een eigen weekendtocht had, weer opnieuw wat meer voorsprong. Met het huidige puntenaantal zou deze club op de derde plaats staan in afdeling 2. Wandelclub Nieuwpoort blijft op plaats 2 en 4 op 1 Rij Zedelgem op plaats 3. Onderaan hadden de IJsbrekers Haaltert een eigen weektocht en Manke Fiel Asse zelfs een eigen weekendtocht. Die 2 clubs hadden bij onze vorige analyse reeds een goede zaak gedaan en zich wat meer ademruimte geschapen. En ook deze keer konden ze opnieuw bevestigen want beide clubs springen over de Witloofstappers uit Kampenhout. Manke Fiel stijgt zelfs naar plaats 19. De club uit Kampenhout behoudt evenwel een veilige voorsprong ten opzichte van de drie degradatieplaatsen.

In vierde afdeling bouwt leider Nooit Moe Boezinge zijn voorsprong uit tot meer dan 800 eenheden. Met deze score zou deze club op plaats 3 staan in afdeling 3. De Boskabouters blijven op plaats 2 en Scheldestappers op plaats 3. Het onderlinge verschil tussen beide clubs blijft nagenoeg hetzelfde. De Rakkers Hasselt vallen intussen terug naar plaats 7 terwijl Horizon Opwijk naar plaats 4 stijgt. Onderaan doen Berchlaer en Neteland Duffel opnieuw haasje over in het voordeel van Duffel maar beide clubs blijven wel op degradatieplaatsen staan. WSV Mol doet onderaan de beste zaak zonder plaatsgewin evenwel. Maar ze schuiven verder weg van de onmiddellijke dalersplaatsen. Noorderkempen Hoogstraten van zijn kant omklemt nog iets meer de rode lantaarn.

Leider Bollekens Rotselaar had in afdeling 5 een eigen weektocht. Het verschil ten opzichte van achtervolger Margrietestappers Lichtervelde was reeds groot en er kon dus verwacht worden dat dit nog verder zou oplopen. Dat is ook gebeurd. Met de score die de club uit Rotselaar op huidig ogenblik behaalde, zouden ze op plaats 3 staan in afdeling 4. Intussen moesten de Margrietestappers Sporton Deurne/Diest als tweede laten voorgaan.  Vierde in de stand Mijnlamp Beringen blijft druk zetten op de twee bovengenoemde clubs. De achterstand van de club uit Beringen bedraagt amper 104 punten op plaats 3. Onderaan behaalden Heidetochten Kester-Gooik op plaats 20 opnieuw de meeste punten en op die manier kunnen ze steeds meer naar boven kijken. Opsinjoorke Mechelen springt opnieuw voorbij Zilverdistel Dendermonde. Maar beide clubs staan nog steeds boven de degradatieplaatsen.

In afdeling 6 hadden vierde in de stand Bosdravers Eksel en zesde Kwik Bornem een eigen weekendtocht. Maar dit bracht geen plaatsgewin. SUST Houthalen blijft de ongenaakbare leider gevolgd door de Kreketrekkers Kortemark en de Gruun Zipkes Westmeerbeek. Onderaan hadden diverse clubs een week- of weekendtocht. Zo hadden de Bokkenrijders Overpelt en Kruikenburg Ternat een eigen weektocht. Noordergouw Brasschaat had zelfs een eigen weekendtocht. Dat liet beide eerstgenoemde clubs wel toe de onmiddellijke degradatiezone te ontstijgen. Beide clubs springen voorbij de Dauwstappers uit Edegem. Noordergouw Brasschaat van zijn kant staat iets verder af van de laatste plaats en schuift op richting plaats 23.

In afdeling 7 vergroot leider Donderslagtrippers Meeuwen ook enigszins zijn voorsprong tot bijna 300 eenheden. Maar dat is zeker nog geen gelopen race. De naaste achtervolgers blijven WSV Holsbeek en Paul Gerard Beringen. Ook de Velodroomvrienden Moorslede op plaats 4 blijven de voeling houden. Dat blijft spannend tot het einde. Zoals vorige keer gesteld, stoppen de Tervaetestappers Keiem uit afdeling 6 aan het eind van dit jaar. Dat betekent dat de vierde in afdeling 7 nog mee zal promoveren. In die zin zijn ook de Lustige Stappers Post Langdorp zeker nog niet uitgeteld. Onderaan blijven de posities behouden met ongeveer dezelfde onderlinge verschillen. Gedoviba is bijna een zekere daler en WSV Winterslag wordt aan het eind van dit jaar een wandelgroep en kan volgend jaar als dusdanig niet meer deelnemen aan de competitie. Buencamino De Panne blijft voorlopig op de derde dalersplaats staan.

In afdeling 8 bouwt leider Heikabouters As zijn voorsprong verder uit tot reeds meer dan 700 punten. De Globetrotters Hageland blijven nipt tweede voor Trotters Hasselt. Trotters Hasselt had intussen wel een eigen weektocht maar kon dus niet maximaal profiteren. De Sluisstappers springen wel over de Old-Time Stappers Veltem-Beisem naar plaats 4. Gezien de Trotters eind dit jaar ophouden te bestaan kan deze sprong wel eens belangrijk zijn. Onderaan is er opnieuw nauwelijks iets gewijzigd. Wit-Blauw Scherpenheuvel verzamelde ondanks het geringe aantal toch opnieuw het meeste punten.

In afdeling 9 is de voorsprong van Fonskes Leuven nauwelijks aangegroeid. Een voorsprong van 102 punten ten opzichte van achtervolger WVK Puurs werd opgetrokken naar 108 punten. De Ravelse Wandelaars en de Sparrentrippers Lanaken worden wel op een iets grotere afstand gezet. Ochtendgloren Kapelle-op-den-Bos klimt opnieuw naar plaats 5 maar stopt volgend jaar als wandelclub en wordt niet langer in de competitie opgenomen. Zoals de kaarten nu liggen en rekening houdend met clubs die stoppen uit hogere afdelingen, zouden naast de eerste 4 clubs ook Hoger Op Woumen en D&A De Panne-Adinkerke stijgen naar afdeling 8.

Heel veel beweging was er niet de voorbije drie weken maar onderaan in afdeling 6 wisten de Bokkenrijders Overpelt zich te onttrekken aan de onmiddellijke degradatiezone. We roepen daarom deze keer de Bokkenrijders Overpelt uit tot onze club van de week.

Wordt opnieuw vervolgd vanaf woensdag 10 augustus (by anonymus)

Bekijk hier het klassement

About the author

%d bloggers liken dit: