Clubkampioenschap – Club van de week – Week 38

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 20 september om 14 uur.

Onze volgende afspraak zal doorgaan binnen 2 weken, concreet op woensdag 5 oktober 2022. Dan duiken we meteen ook het laatste kwartaal in van het clubkampioenschap.

In afdeling 1 behouden we dezelfde top drie die blijkbaar onomstotelijk vast ligt. De Spartastappers Ardooie namen vorige analyse plaats 4 in en konden voorbije periode de voorsprong op Wandelend Paal nog iets uitbouwen. De Florastappers Gentbrugge hebben de Padstappers Geraardsbergen bijgebeend op plaats zes en hebben identiek hetzelfde puntenaantal. Onderaan zagen we tijdens de vorige analyse een inhaalbeweging van WSV Schelle op de 7mijl-stappers Moorsele met als inzet de eerste veilige plaats maar deze keer zijn ze niet dichterbij gekomen, integendeel, de club uit Moorsele neemt deze keer alle punten terug die ze vorige keer ten opzichte van de club uit Schelle moesten inleveren.

In afdeling 2 was het reeds langer duidelijk dat de Drevestappers Zonnebeke onaantastbaar zijn en de leiding niet meer uit handen zullen geven. Maar er zijn bovenaan toch wat interessante verschuivingen gebeurd. Zo springt Horizon Donk terug voorbij de Heuvellandstappers naar de derde plaats. Ook de Heuvellandstappers blijven op de loer liggen en kunnen zeker de promotie nog afdwingen. De Kadees Aalst springen dan op hun beurt voorbij de Schoverik Diepenbeek naar plaats vijf en de Schooiers Wichelen van hun kant komen voor het eerst de top zeven binnen, dit ten nadele van VOS Schaffen. Het is lang geleden dat aan de top in tweede afdeling zoveel verschuivingen te noteren vielen.In de laagste regionen van afdeling 2 deden de Pompoenstappers Kasterlee een opvallende remonte. Ze komen van de derde degradatieplaats ineens over de Duintrappers Westende en Tornado Boortmeerbeek gesprongen. Die derde degradatieplaats is nu in handen van Tornado. Deze 3 bovengenoemde clubs staan wel heel dicht in elkaars buurt maar toch op wat afstand van de Heikneuters Genk die op plaats 20 staan. Meer dan waarschijnlijk gaat één van deze 3 clubs de laatste 2 clubs vergezellen naar derde afdeling.

In afdeling 3 bouwt leider Voetje voor Voetje Gits de voorsprong uit tot 600 punten. Wandelclub Nieuwpoort blijft tweede, dicht gevolgd door 4 op 1 rij Zedelgem en Postiljon Merelbeke die enkel door één schamel puntje gescheiden zijn. Wandel Mee Brueghel had voorbije periode twee eigen tochten en scoorde heel wat punten wat hen voorbij de Houtheimstappers Steenokkerzeel opnieuw naar plaats 5 brengt. Onderaan gingen de Burchtstappers Herzele voorbij De Bosgeuzen naar de derde degradatieplaats. Ze haalden daarbij een 30-tal punten meer dan de Witloofstappers Kampenhout die op de eerste veilige plaats staan. Het verschil bedraagt nog steeds 268 punten maar als er wekelijks evenveel punten worden ingehaald, dan hoeft het nog geen verloren zaak te zijn.

In vierde afdeling kunnen we klakkeloos herhalen wat we 14 dagen geleden ook reeds schreven: Nooit Moe Boezinge blijft de fiere leider voor de Boskabouters en de Scheldestappers Zingem. Elk van deze 3 clubs heeft voldoende punten voorsprong op de directe achtervolger zodat er de komende weken niet onmiddellijk verschuivingen verwacht moeten worden. Onderaan is WSV Mol nu zelfs voorbij de Schorrestappers Boom gegaan naar plaats 20. Eurek@ zit op de eerste veilige plek maar WSV Berchlaer is aan een opmars bezig. Het verschil tussen de derde degradatieplaats en de eerste veilige plek bedraagt nog slechts 42 punten.

In afdeling 5 blijft Bollekens Rotselaar met meer dan 900 punten voorsprong de onbetwiste leider. De Margrietestappers Lichtervelde blijven op grote achterstand tweede. Maar ook in deze afdeling hebben we een wijziging aan de top die belangrijk kan zijn in de promotiestrijd. Mijnlamp Beringen springt immers voorbij Sporton Deurne/Diest naar de derde plaats. De andere achtervolgers blijven op relatief grote achterstand op hun plaats staan. Onderaan blijven alle clubs de plaats behouden die ze ook bij de vorige analyse hadden. De voorlaatste in de stand, Sinjorenstappers uit Wilrijk hadden bij vorige analyse heel wat punten verzameld maar blijven nu opnieuw wat steken en zien de andere clubs weer wat weglopen.

In afdeling 6 heerst aan de top opnieuw de status quo. SUSTHouthalen blijft autoritair de rangschikking aanvoeren voor Kreketrekkers Kortemark en Gruun Zipkes Westmeerbeek. Bosdravers Eksel en Kwik Bornem bezetten plaats 4 en 5 maar schuiven niet dichter richting promotieplaatsen. Hun achterstand loopt zelfs nog iets hoger op. Onderaan in afdeling 6 wordt het week tot week spannender met diverse plaatsverschuivingen. Nadat de Dommeltrippers Neerpelt bij vorige analyse op de derde degradatieplaats terecht gekomen waren, konden ze nu opnieuw naar de eerste veilige plaats opklimmen. Ook Noordergouw Brasschaat kon een plaatsje opschuiven en staat nu op de derde degradatieplaats. Welke club is dan het kind van de rekening geworden? Dat zijn de Korhoenstappers Oud-Turnhout. Maar voor deze club is het zeker nog niet uitzichtloos. Het verschil tussen plaats 24 en plaats 21 bedraagt slechts 133 punten en de afstand naar de eerste veilige plaats is met 29 punten binnen handbereik.

In afdeling 7 krijgen we een ongewijzigde top 4 met nagenoeg dezelfde onderlinge verschillen als tijdens de vorige analyse. De Donderslagtrippers Meeuwen behouden de leiding voor WSV Holsbeek, de Velodroomvrienden Moorslede en de Mijnlamp Beringen. Onderaan had Buencamino De Panne op de derde degradatieplaats tijdens de vorige analyse veel punten goedgemaakt op CSC Lierde maar de club kon daar deze periode geen vervolg aan breien. CSC Lierde scoorde wel goed de voorbije periode zodat het verschil weer is opgelopen van 24 tot 51 punten.

In afdeling 8 hebben we vorige keer gezien de enorme voorsprong de Heikabouters As reeds uitgeroepen tot kampioen en daarop moeten we dus niet meer terug komen. Opmerkelijk is dat de Globetrotters opnieuw voorbij de Trotters Hasselt naar de tweede plaats klimmen, al is het dan met 1 puntje verschil. Omdat de Trotters Hasselt volgend jaar ophouden te bestaan gaat onze aandacht ook erg uit naar plaats 4. Die plaats wordt momenteel nog steeds ingenomen door de Sluisstappers uit Nieuwenrode. De eerste achtervolger op de Sluisstappers is echter niet meer de Old-Time Stappers Veltem-Beisem maar Wandelclub Diksmuide. De Sluisstappers hebben een voorsprong van iets meer dan 150 punten op de club uit Diksmuide. Dat is relatief veel maar ook niet geruststellend. Onderaan sprokkelde WSV Baasrode de voorbije twee weken geen enkel punt en blijft daarmee op de derde degradatieplaats staan. Ook de clubs boven hen scoren heel weinig punten maar blijkbaar zijn die schamele puntjes voldoende om de degradatie te ontlopen.

We zeiden tijdens de laatste analyse dat de kampioen in afdeling 9 gezocht moet worden tussen het tweetal Fonskes Leuven en WVK Puurs. De Fonskes hadden bij onze vorige tussenkomst 120 punten voorsprong op WVK Puurs en deze hebben ze nu uitgebreid tot exact 200 punten. Het is een beetje een voortzetting van wat we de laatste 4 weken reeds zagen, met name dat Fonskes Leuven wat actiever werd dan WVK Puurs. Benieuwd of WVK Puurs nog een antwoord in huis heeft. Alle andere clubs blijven een heel eind na deze 2 tenoren hun onderlinge plaatsen behouden.

De Heikabouters As staan reeds van dag 1 aan de leiding in afdeling 8. Intussen hebben ze meer dan 1.000 punten voorsprong op de eerste achtervolger en dat is een enorme kloof in deze afdeling waar de clubs behoorlijk minder leden hebben en dus met minder zijn om punten te verdienen. Vandaar dat we de Heikabouters As benoemen tot onze club van de week.

Volgende afspraak op woensdag 5 oktober (by anonymus)

Bekijk hier het klassement

About the author

%d bloggers liken dit: